Povedomie

Žiadne oficiálne vyhlásenia nám nepomôžu, ak sa presvedčenie, že extrémizmus do demokracie nepatrí, že je to votrelec, ktorého treba vyhnať, nestane všeobecným. Opakovanie Banskej Bystrice 2013 nie je vylúčené tentoraz v Nitre a fašisti sa producírujú po verejných podujatiach, akoby boli už bežnou súčasťou nášho života.

09.10.2017 20:00
debata (20)

Spoločnosť Pro-Hokej, ktorá riadi najvyššiu hokejovú ligu, sa ohradila voči zneužitiu zápasu v Detve na propagáciu banskobystrického župana mesiac pred voľbami do orgánov VÚC. Pro-Hokej sa mýli iba v jednom: vo vete „politika do športu nepatrí“. Všetci chápeme, ako to autori myslia, lenže šport si nevyberá, či do neho bude politika „patriť“, alebo nie. Je iba na športovcoch a divákoch, aby rozhodovali o tom, aká politika to má byť.

Chýba tu všeobecné povedomie o tom, že niekto ako „vodca“ ĽS NS vaše podujatie svojou aktívnou účasťou nepoctí, ale naopak, skompromituje.

Prirodzene, že je trápne, ak sa hociktorá strana pred voľbami producíruje po športoviskách. Tu je však reč o tom, či dovolíme, aby sa tam producírovali fašisti. Odmietať krajnú pravicu a politikov šíriacich nenávisť je tiež politika. Presne taká, aká práveže na športoviská patrí. A tu nie je reč len o Detve. Dotácia v „magickej“ výške 1 488 eur, ktorú na tento rok od bystrického župana prijal hokejový klub vo Veľkom Krtíši, je toho priamym dokladom: chcú sa v Krtíši po tom všetkom, čo už bolo na túto tému povedané a napísané, tváriť, že nevedia, o čom je reč?

Extrémisti si samozrejme hľadajú cestičky sebapropagácie práve tak, ako každá iná politická strana. Je však na ľuďoch „v teréne“, aby dali najavo, že fašisti nie sú ako každá iná strana. Dokiaľ bude na Slovensku chýbať toto základné povedomie, dovtedy budú mať fašisti reálnu šancu jedného dňa ovládnuť krajinu. Chýba tu všeobecné povedomie o tom, že niekto ako „vodca“ ĽS NS vaše podujatie svojou aktívnou účasťou nepoctí, ale, naopak, skompromituje. Povedomie o tom, že je to, ako keď stúpite do…, viete čoho, a potom sa celý deň nemôžete zbaviť zápachu. Povedomie o tom, že nijaká funkcia ani úrad vás nemôže prinútiť, aby ste takýmto politikom dodávali legitimitu. Nie, ani „informatívna kávička“ medzi šéfmi politických strán nie je výnimka.

To, že u nás pomaly prestáva byť hanbou podporovať najhnusnejšie politické elementy, prirodzene jedny voľby nevyriešia. Voľby však musia byť pre demokratickú časť spektra základnou domácou úlohou. V Bystrici sú už karty rozdané. V Nitre sa črtá súboj dvoch tradičných politických táborov, z ktorého môže vyťažiť ten tretí, ten najhorší. Práve v tej Nitre, ktorá čo do nárastu extrémizmu v kombinácii s benevolenciou justície rozhodne za ostatnými nezaostáva, práve naopak.

Spoločnosť extrémizmus neporazí oficiálnymi vyhláseniami, ak to nebudú samotní ľudia, ktorí sa zdvihnú a odídu zo štadióna, hráči, ktorí opustia ľad, a politici, ktorí budú vedieť, že hrozba fašistu na čele ďalšieho kraja je čosi, pre čo je treba odložiť obvyklé boje na inokedy. V Nitre by malo dôjsť k podobnej dohode ako v Bystrici, a nezáleží na tom, ktorá farba by si „polepšila“ a ktorá „pohoršila".

© Autorské práva vyhradené

20 debata chyba
Viac na túto tému: #Nitra #extrémizmus #Marian Kotleba #pro-hokej #Milan Uhrík