Česko v eurozóne?

Po odchode Veľkej Británie z EÚ je dnes Česko jednou z hlavých bášt euroskeptikov. Nebolo to tak vždy. Do vypuknutia krízy sa Česi a Moravania k spoločnej európskej mene stavali pozitívne, no politici príležitosť na jej prijatie „prešustrovali“ a v súčasnosti si tak podľa Eurobarometra zavedenie eura praje iba 29 % ľudí, zatiaľ čo proti je až 70 %.

10.10.2017 20:00
debata (3)

Je zrejmé, že Európa sa bude meniť. O tom, či to bude smerom k viacrýchlostnej únii (E. Macron), alebo sa euro naozaj stane v priebehu pár rokov spoločnou menou v celej EÚ-27 (J. C. Juncker), sa rozhodne v najbližších rokoch.

Napriek prevládajúcim euroskeptickým náladám obyvateľstva si česká vláda uvedomuje, že ocitnúť na vedľajšej koľaji nie je pre krajinu výhodné. Pred časom preto vyjadrila záujem získať v eurozóne štatút pozorovateľa, čo však bolo vnímané ako pokus byť čiernym pasažierom.

Aktuálne vyjadrenie premiéra Bohuslava Sobotku, že Česká republika musí zostať v tvrdom jadre EÚ a čo najskôr prijať euro, je jasným signálom, že napriek verejnej mienke Praha nechce stratiť kontakt s vývojom v Európe.

Nič proti euroskepticizmu. No aj krajina ako Británia – ostrov s vlastnou tvrdou menou a finančným centrom – začína pociťovať dosahy brexitu. A čo potom Česko – krajina totálne závislá od exportu, ktorej najväčším obchodným partnerom je Nemecko? Stačí pohľad na mapu a každému je jasné, že Česko obklopené z troch strán krajinami eurozóny nemá šancu sa izolovať.

Koniec koncov keď ČNB v minulosti intervenovala proti silnej korune, tak Česi si už vlastne vyskúšali, aké to je, keď bola česká koruna naviazaná na euro. Nič sa nestalo.

© Autorské práva vyhradené

3 debata chyba
Viac na túto tému: #EÚ #Bohuslav Sobotka