Činiteľ za dedinou

Tak sa zdá, že podpredseda SNS, ktorý si inak v politike rád a často vymýšľa rozličné bizarné konštrukcie, si tentoraz nevymýšľal. Pozemok vo Veľkom Slavkove, o ktorý pôvodný majiteľ prišiel zvláštnym spôsobom, dnes vlastní istý „vysokopostavený ústavný činiteľ“. Hoci si o povahe politických motívov Jaroslava Pašku netreba robiť ilúzie, je na „činiteľovi“, aby sa k tomu vyjadril.

11.10.2017 12:00
debata (30)

Ak totiž niečo spĺňa podmienky označenia za praktiky mafiánskeho štátu, je to dozaista prípad, v ktorom niekto užíva či prenajíma svoj pozemok, iba aby jedného pekného dňa – napríklad, keď sa rozhodne ho predať či darovať – zistil, že mu vlastne nepatrí. Takéto veci sa u nás stali nie raz a nielen vo Veľkom Slavkove, ktorý sa tým v inom prípade stal pred časom dokonca pochybne slávnym.

Sotva je možné uveriť, že by sa bleskurýchle prevody v katastri, ktorými nejaký pozemok doslova za noc zmení majiteľa niekoľko ráz, mohli udiať bez toho, aby s tým bol uzrozumený niekto na samotnom katastri. Práve tak, ako minimálne časť rôznych sofistikovaných podvodov s daňou z pridanej hodnoty bolo sotva možné uskutočniť bez toho, aby podvodníci nemali niekoho „dnu“. Na úrade. Bytová mafia… Pamätáte?

Áno, oproti dnešku sa takéto veci kedysi diali častejšie. Najmä za čias podvodníckeho Eldoráda v 90. rokoch, keď boli oči spravodlivosti zaviazané tak tuho, až bola slepá nie v zmysle padni komu padni, ale tak, že nikomu nepadlo nič. Dôležité je, že ak toto neboli mafiánske spôsoby, čo potom? Niekedy mohol byť podvedený rád, keď dostal od páchateľov veľkodušne aspoň symbolickú sumu – aby to celé bolo akože čisté. Vyskytli sa však aj prípady, v ktorých boli majitelia, čo mali smolu, že ich pôda vyzerala príliš lukratívne, radi, keď napokon vyviazli živí a zdraví.

Ústavný činiteľ by nemal mlčať a tváriť sa ako svätý za dedinou, keď dostáva nepríjemné otázky.

No a potom je tu ešte druhá rovina. Tú tvoria ľudia, ktorí sa na podvode nepodieľali, lenže v konečnom dôsledku z neho, hoci nevedomky, profitovali. To sú všetci nešťastníci, ktorí v dobrej viere kúpili kradnuté auto, kradnutú elektroniku alebo hoci pozemok. Do tejto kategórie sa dá ľahko spadnúť práve v prípadoch, keď predmet podvodu predtým niekoľkokrát zmenil majiteľa a vy nemáte dôvod a ako súkromná osoba ani prostriedky na to, aby ste zisťovali jeho históriu.

Problém je, že hoci ste nič zlé neurobili, váš vlastnícky nárok stojí za fajku dymu. Otázka tiež znie, či je možné porovnávať auto ukradnuté kdesi za horami za dolami s pozemkom tam, kde to poznáte, kde každý pozná každého a vo všeobecnosti sa vie, čo sa tam pôvodne udialo.

Paškove motivácie sú jedna vec. Aj motivácie viacerých smerákov, ktorí v týchto dňoch nonšalantne prehliadajú brvná vo svojich straníckych očiach a hlasito sa vyvršujú na polienkach trčiacich z očí činiteľa. Druhá vec je samotný činiteľ, ktorý by nemal mlčať a tváriť sa ako svätý za dedinou, keď dostáva nepríjemné otázky. Prvým občanom štátu sa totiž nestal pre Pašku ani pre smerákov, ale pre všetkých.

© Autorské práva vyhradené

30 debata chyba
Viac na túto tému: #Andrej Kiska #Jaroslav Paška #kauza Veľký Slavkov