Teraz alebo nikdy!

Hovorí z bilbordov benjamín rakúskej politiky a zdá sa, že mu to vychádza. Sebastian Kurz mieri nezadržateľne na post kancelára.

13.10.2017 10:00
debata

Od vzniku 2. republiky platí v Rakúsku jedno nepísané pravidlo: človek môže voliť, koho chce, no napokon aj tak dostane veľkú koalíciu sociálnych demokratov a ľudovcov. Od druhej svetovej vojny boli červeno-čierne koaličné vlády pri moci takmer 50 rokov.

Tento konsenzuálny model sa v nedeľu otrasie v základoch a vládu pravdepodobne vytvoria ľudovci (ÖVP) spolu so slobodnými (FPÖ). Napriek tomu, že krajine sa po ekonomickej stránke darí, ľudia už majú dosť červeno-čierneho „mačkopsa“. Okrem túžby po skutočnej zmene sa hlavnou témou volieb stala imigrácia, a tú zvládol najlepšie práve Kurz.

Podarilo sa mu niečo neobyčajné. Pokiaľ doteraz z protiimigranstkej rétoriky ťažili krajne pravicoví slobodní, Kurz ich prebil ich vlastnými kartami. Radikálni imámi šíriaci nenávisť a ilegálne islamské škôlky priamo vo Viedni – to sú nové problémy, s ktorými zápasí Rakúsko a hľadá odpovedať, ako sa s nimi vyrovnať. Kurz, ktorý sa postavil jednoznačne proti financovaniu islamských subjektov zo zahraničia a ďalšiemu prílevu utečencov, preto zákonite zožal úspech.

Kým ešte v máji sa preferencie ľudovcov pohybovali okolo 20 % a hlavným favoritom volieb boli slobodní, po tom, čo sa Kurz postavil na čelo strany, preferencie ÖVP išli prudko hore. Aj keď šéfa slobodných Stracheho to musí mrzieť, skutočným porazeným v týchto voľbách budú sociálni demokrati. Po porážke ľavice vo Francúzsku a v Nemecku sa tak potvrdzuje nastúpený trend, že ľavica momentálne mizne z politickej scény.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #voľby #Rakúsko