Ešte je čas

Hoci celková účasť voličov na voľbách do orgánov samosprávnych krajov nebola v roku 2013 žiadna sláva, Nitriansky kraj dokázal skončiť ešte biednejšie.

12.10.2017 22:00
debata (13)

Tamojších 17,9 percenta bolo slabých ešte aj oproti slabým celoslovenským 20,11 percenta. Ani spojenie štandardných kandidátov nemusí pri takej účasti stačiť na vytlačenie krajnej pravice do autu. A to ešte ani s tým spájaním na spôsob Banskej Bystrice to v Nitre nevyzerá ružovo. V roku 2009 bol Milan Belica znovuzvolený za nitrianskeho župana v prvom kole 74-tisíc hlasmi, čo pri vtedajšej účasti znamenalo viac ako 60-percentnú podporu. V minulých voľbách získal Belica už iba 47-tisíc hlasov a musel sa obhajovať v druhom kole. Tam mu napokon 50-tisíc hlasov na víťazstvo stačilo. Len pripomeňme, že hovoríme o kraji, v ktorom žije zhruba 584-tisíc oprávnených voličov.

Jedna vec teda je, či kandidát vládnej koalície Belica, ktorého podpora rokmi objektívne a kontinuálne klesala, dosiahne na víťazstvo tento rok. Druhá vec je, či na víťazstvo dokáže siahnuť kandidát opozičných strán Ján Greššo.

Tretia, a najviac znepokojujúca otázka však je, či by na víťazstvo v Nitre dosiahol aj dvojkandidát, nech už by ním bol ktorýkoľvek z menovaných, za predpokladu, že sa výrazne nezvýši účasť voličov. Voličov, ktorým síce môže napríklad večný župan – alebo aj jeho protikandidát – liezť na nervy, no ešte viac by im mala liezť na nervy predstava, že v Bystrici zlo potlačíme iba preto, aby vykvitlo v Nitre. Jednoducho povedané, ak ľudia neprídu voliť, môže sa stať, že po úsilí občianskych a demokratických síl odíde síce vodca v Bystrici s dlhým nosom, zato sa však na krajskej samospráve v Nitre usadí jeho pobočník.

Po víťazstve zla prestane byť zaujímavé, že v skutočnosti dostalo len málo hlasov.

História sa zopakuje. Pobočník natrieska úrad straníckymi postavičkami, na chodbách sa budú vzájomne posielať na stráž, kraj príde o eurofondy, zákazky pôjdu sprostredkovane, ale niekedy aj rovno do kasy hnedým košeliam, maskovaným za zelené tričká. Predovšetkým sa však stane to, že extrémna pravica nestratí svoj domnelý lesk pred parlamentnými voľbami 2020. Ďalej sa bude môcť tváriť ako sila, ktorá je schopná riadiť štát – pretože pre časť dôverčivých voličov je to, že sa niekto dostane k úradu, žiaľ, samo osebe dôkazom, že na ten úrad patrí.

Je jasné, čo je tu prekážkou: kým v Bystrici iniciatíva vychádzala priamo od kandidátov, v Nitre by sa museli na spoločnom postupe dohodnúť oba znepriatelené politické tábory, čo je trochu iná káva. Pravdaže, ešte stále je tu možnosť, že jeden z kandidátov, alebo aj obaja, šokujú svojich straníckych nominujúcich a natiahnu ruku k podobnej akcii ako v Bystrici. Čas na to ešte je. Je na to vôľa?

V každom prípade však platí, že kľúčom k odvráteniu pohromy v Nitre je účasť voličov. Po víťazstve zla prestane byť zaujímavé, že v skutočnosti dostalo len málo hlasov. Dôležité bude, čo robili všetci ostatní, ktorí zostali doma a umožnili zlu zvíťaziť.

© Autorské práva vyhradené

13 debata chyba
Viac na túto tému: #voľby do VÚC 2017