Ako nekŕmiť trolla

Slovo troll už dávno neoznačuje iba bytosť zo severských mýtov. Na internete sa ním pomenúva iná postava. Bujne rozmnožená, väčšinou anonymná, vždy však neomylne šíriaca žlč a trápnosť v diskusiách. „Hovorím veci, ako sú,“ bude sa obhajovať taký troll. V skutočnosti to znamená: „Ľapocem, čo mi jedovatá slina na jazyk hodí.“

13.10.2017 20:00
debata (60)

Čo poháňa trolla? To je podobná otázka, ako sa pýtať, čo poháňa Miloša Zemana. Becherovka? Ak, tak iba čiastočne. V každom prípade, trolla poháňa pozornosť. Nekŕmte trollov svojou priazňou ani nepriazňou. Čím viac im budete nadávať, tým viac im budú rásť virtuálne svaly. Na internetových anonymov to platí rovnako ako na niektoré hlavy štátov.

Rozoberať verbálne úlety českého prezidenta, akoby to boli vážne prejavy, už dávno stratilo zmysel. Spája ich jedno: ak budú všetci bez rozdielu politického presvedčenia tvrdiť, že je niečo zelené, môžete si byť vopred istí, čo bude tvrdiť Zeman, a nemusíte ho ani počúvať. Či bude reč o Rusku, Amerike, či o Severnej Kórei, trollovský princíp zostane zachovaný.

Smola je, že český prezident, i keď nemá v rukách exekutívu, je príliš vysoká figúra, aby sa dala prejsť úplným mlčaním. Doma i v zahraničí. Druhou smolou je, že existuje až príliš veľké množstvo ľudí, ktorí veria trollej rozprávke o tom, že on len „hovorí veci, ako sú“.

Trolla vo vysokej funkcii nemožno nekŕmiť. Musíte mu vzdorovať, ak chcete zachovať zdravý rozum svoj i krajiny, v ktorej žijete. Že sa tak ocitnete v pasci, pretože váš vzdor ho robí silnejším? Áno, presne tak to s trollmi, žiaľ, chodí.

© Autorské práva vyhradené

60 debata chyba
Viac na túto tému: #Severná Kórea #Miloš Zeman #Ukrajina