Na čierno-modrom Dunaji

Naši susedia v Rakúsku budú mať zrejme najmladšieho predsedu vlády v Európe.

16.10.2017 22:00
debata (6)

Víťazstvo ľudovcov vedených 31-ročným Sebastianom Kurzom bolo po rozpade červeno-čiernej koalície a škandálmi poznačenej kampani sociálnych demokratov všeobecne očakávaným výsledkom tamojších nedeľných predčasných volieb.

Kurz, ktorý bol iniciátorom predčasného konca veľkej koalície ľudovcov so socialistami, zavelil doprava a väčšina rakúskych voličov ho poslúchla. Jeho konzervatívna ÖVP a posthaiderovská populistická pravica z FPÖ získali spoločne určite dosť hlasov na to, aby mohli utvoriť novú vládnu koalíciu. Platí to napriek tomu, že FPÖ vo voľbách podľa všetkého nedosiahla na svoj historicky najvyšší výsledok, aký jej ešte nedávno prorokovali prieskumy.

Priaznivci ÖVP oslavujú mladého Kurza ako nový politický zázrak, a už sa stihli objaviť aj prirovnania k Emmanuelovi Macronovi či Justinovi Trudeauovi. Pri bližšom pohľade však veľký zázrak nevidno. Obligátny prísľub zníženia daní, pri ktorom sa zatiaľ nikto, teda ani Kurz, ani jeho voliči, nenamáhal s otázkou, čo urobiť s dierou v štátnych financiách, ktorú navrhované zmeny nevyhnutne vykopú, je len populistickou čerešničkou na torte. Korpus koláča, žiaľ, tvorí agenda krajnej pravice.

Ak Kurz zostaví vládu so Strachem, potom bude zrejmé, že jeho stratégia nebola stratégiou vytesňovania krajnej pravice preberaním jej tém, ale stratégiou približovania sa k nej.

Viac ako 55 percent voličov ľudovcov sa v prieskumoch vyslovilo, že túto stranu volili aj pre jej azylovú politiku. Slobodní z FPÖ Kurza obviňujú z toho, že jednoducho vykradol ich vlastný protiimigračný program a šéf ich strany Heinz-Christian Strache o Kurzovi v kampani hovoril rovno ako o podvodníkovi. Jediné, v čom sa v zahraničnopo­litickej oblasti Kurz so slobodnými nezhodne, je názor na Európsku úniu. Kým FPÖ dôsledne sleduje protiúniovú líniu európskej populistickej pravice, čo túto stranu na európskej pôde radí k veličinám typu Národný front, rakúski ľudovci zostávajú aj pod Kurzom prointegrační.

Je pravda, že vládu veľkej koalície ľudovcov a sociálnych demokratov sprevádzali práve nezhody pre imigračnú politiku a Kurz sám stavil na tvrdenie, že koalícia „išla proti názorom mlčiacej väčšiny“. Otázka len je, čo s tým teraz urobí. Pretože ak zostaví vládu so Strachem, potom bude zrejmé, že jeho stratégia nebola stratégiou vytesňovania krajnej pravice preberaním jej tém, ale stratégiou približovania sa k nej.

Návrat k vláde so sociálnymi demokratmi by bol pre Kurza veľmi ťažký, keďže by znamenal de facto porážku jeho krídla medzi ľudovcami a okrem toho by vznik takej koalície muselo predchádzať dlhé a obojstranne ťažké vysvetľovanie vzájomných útokov z kampane. Návrat ÖVP k experimentu vlády so slobodnými však môže priniesť oveľa vážnejšie problémy. Mladučký „Wunderwuzzi“ sa nemusí ani nazdať, a jeho nedeľné víťazstvo sa môže premeniť na také, akému sa hovorieva Pyrrhovo.

© Autorské práva vyhradené

6 debata chyba
Viac na túto tému: #Rakúsko #Sebastian Kurz