Falošná identita

S rastúcou digitalizáciou stúpa aj počet prípadov, keď dochádza k odcudzeniu identity.

17.10.2017 22:00
debata (9)

Tak ako je samozrejmé, že si zamykáme byt a chránime si tak svoj majetok, mali by sme s rovnakou samozrejmosťou pristupovať aj k ochrane osobných údajov.

Nie je nič ľahšie, ako ukradnúť identitu iného človeka na sociálnej sieti. Stačí nájsť jeho fotku na internete a vytvoriť falošný profil. Presvedčiť sa o tom na vlastnej koži mohol nejeden užívateľ facebooku. Akokoľvek je to nepríjemné, pretože cieľom takýchto útokov je zosmiešniť alebo inak poškodiť dotyčnú osobu, stále sa pohybujeme v rovine kanadského žartíka, pri ktorom „nejde o život“. Oveľa horšie je, ak niekto zneužije odcudzenú kreditnú kartu či občiansky preukaz. Poškodenému, keď zistí, že si niekto užíva za jeho peniaze, zostanú len oči pre plač…

Kým v spomínaných prípadoch ide o individuálne zlyhanie, aktuálna kauza, v ktorej sa ukázalo, že slovenské elektronické občianske preukazy nie sú dostatočne zabezpečené, ide jednoznačne na vrub štátu a firmy, ktorá tieto eID vyrobila.

Mohli by sme sa utešovať, že sú to len detské chyby digitalizácie, no ak by sa ukázalo, že nejaký hacker už stihol sfalšovať elektronický podpis a poškodil nejakú osobu, tak všetky žarty idú bokom (v tejto súvislosti radšej ani nepomyslieť na to, ako možno zneužiť elektronické zdravotné karty…)

Ešte znepokojujúcejšie je to, že kým v Estónsku ľudí upozornili na vzniknutý problém už pred mesiacom, u nás ministerstvo vnútra doteraz mlčalo. Ak čakali, že tento problém zahrajú do stratena, tak sa šeredne mýlili, lebo nové občianske má 2,5 milióna ľudí a elektronický podpis používa 230-tisíc podnikateľov. Jedným slovom „prúser ako Brno“.

© Autorské práva vyhradené

9 debata chyba
Viac na túto tému: #občiansky preukaz #čip