Čas supov

Víkendové voľby v susednom Česku vynesú podľa všetkého na vrchol Andreja Babiša a jeho ANO.

18.10.2017 12:00
debata (3)

Otázka neznie, či bude mať Česko trestne stíhaného premiéra, ale koho tento človek na vrchol vyzdvihne so sebou. Prieskumy ukazujú, že táto otázka môže zostať nezodpovedaná ešte dlho po voľbách.

Detaily môžu byť rôzne, celok je však ako cez kopirák. Tradičná pravica kolabuje po sériách morálnych zlyhaní na pozadí systémového zlyhania, ktorým bola finančná a hospodárska kríza spred desiatich rokov. Ľavica, ktorá spravuje štát podľa pravicových receptov, iba možno s väčším dôrazom na kompenzácie strát tých, s ktorými systém neráta, je chytená do pasce. Okrem toho, že má svoje vlastné morálne zlyhania, prestáva byť pre svoju politiku vierohodnou v očiach svojich tradičných voličov a novú klientelu nezískava, pretože v jej očiach ešte stále príliš pripomína tradičnú ľavicu.

Na scénu prichádzajú politici, ktorí ako svoju hlavnú devízu inzerujú svoju neukotvenosť. Ide o človeka (o „slušného“, „normálneho“, „bežného“ človeka), nie o ideológie, hlásajú. Svojou pseudoľudovou rétorikou a banálnymi gazdovskými prímermi získavajú body medzi tradičnými voličmi ľavice. Tradiční voliči pravice si zasa rýchlo zrátajú, že za rétorikou nových lídrov je ukrytá stará známa manažérska ideológia.

Že Babiš vyhrá voľby, je viac-menej jasné. Menej jasné je, či bude aj vládnuť a celkom vo hviezdach zostáva, dokedy.Vo hviezdach je zatiaľ aj cena, ktorú budú musieť českí voliči zaplatiť za to, že sa chystajú voliť zlosťou namiesto rozumu.

Andrej Babiš a jeho ANO, ale aj Tomio Okamura a jeho SPD či Piráti sú preto fenomény, ktoré s obmenami poznáme aj u nás na Slovensku. Ich spoločným znakom je, že berú hlasy naľavo – napravo, zatiaľ čo hlásajú, že deľba na vpravo a vľavo už neplatí. Isteže. Keď veľká voda opadne po tom, čo utopila leva hodujúceho na zebre, mrcinožrúty budú najskôr tiež hlásať, že nezáleží na tom, kto bol lovec a kto korisť. Podstatné sú bielkoviny, povie vám každý sup. Kolaps ODS a ľudovcov umožnil Babišovi vyrásť medzi veľkých hráčov. Pád ČSSD mu umožní vládnuť. Pár dní pred parlamentnými voľbami sa už nikto veľmi nezaoberá tým, kto asi tak zvíťazí. Zaujímavejšia je otázka, s kým sa ujme vlády.

So sociálnou demokraciou? Veď práve výsledkom doterajšej spoločnej vlády ANO s ČSSD sú vzájomné smrteľné antipatie. S Okamurom a Pirátmi? Babiš v politike podniká s ilúziami o štáte riadenom na spôsob firmy, Okamura s rasizmom a xenofóbiou, Piráti s e-kultúrou a libertariánstvom. Zabudnime na programy: prienik záujmov všetkých menovaných nie je vôbec ťažké predstaviť si. Akurát, že Okamura vo vláde by znamenal zahraničnopolitickú diskvalifikáciu a Piráti sú ešte menej čitateľní ako Babiš sám. Kto zostáva? KSČM, ODS a TOP09. Dohromady nezlučiteľné subjekty a zároveň podľa prieskumov nie dosť silné na to, aby sami Babišovi dopomohli k parlamentnej väčšine…

Že Babiš vyhrá voľby, je viac-menej jasné. Menej jasné je, či bude aj vládnuť a celkom vo hviezdach zostáva, dokedy.Vo hviezdach je zatiaľ aj cena, ktorú budú musieť českí voliči zaplatiť za to, že sa chystajú voliť zlosťou namiesto rozumu.

© Autorské práva vyhradené

3 debata chyba
Viac na túto tému: #Česko #Andrej Babiš #ANO