Cesta bielych koní

"Tu podľa môjho názoru ide o to, aby minister bol zavretý. Tu ide o to, že Slovenská republika veľmi správne bojuje proti korupcii, za transparentnosť a toto je výsledok toho, treba niekoho zavrieť, aby sa mohlo poukazovať, ako Slovenská republika bojuje proti korupcii.“ Týmito slovami komentoval rozsudok, ktorým ho Špecializovaný trestný súd v stredu odsúdil na dvanásť rokov nepodmienečne, bývalý minister výstavby Marián Janušek.

18.10.2017 22:00
debata (5)

Nuž, ak by sme mali brať slová bývalého ministra za SNS do dôsledkov, potom Janušek tvrdí, že sa na ňom Špecializovaný trestný súd dopustil justičného zločinu. Samozrejme, buď na priamu politickú objednávku, alebo minimálne pod politickým tlakom. Lenže už iba vzhľadom na to, že väznice sú plné „obetí justičných zločinov“, jeho slová asi nik vážne brať nebude. Inak by sa mu teoreticky mohlo prihodiť i to, že by mu k trestnému činu machinácie pri verejnom obstarávaní a verejnej dražbe a trestnému činu zneužívania právomoci verejného činiteľa pribudol ešte nejaký ten ďalší paragraf. Možno mu azda len poradiť, aby vo svojom vlastnom záujme pred odvolacím súdom zvolil nejakú inú taktiku.

Pretože, svojím spôsobom, Janušek má vlastne pravdu. Ak má verejnosť brať vyhlásenia o boji proti korupcii vážne, potom už bol najvyšší čas, aby pykal aj niekto z vysokopostavených štátnych úradníkov. Čo je presne prípad Janušeka a ďalšieho exministra za SNS Igora Štefanova, ktorý včera v Pezinku dostal deväť rokov väzenia. Obaja za tzv. nástenkový tender, ktorý bol za čias prvej vlády Roberta Fica výraznou ukážkou toho, ako „sa to robí“, keď sa to robí za bieleho dňa, na drzo.

Všetko sa raz musí stať po prvý raz. Aj to, aby na Slovensku za korupciu konečne padali i vyššie hlavy než iba hlavy bezmenných podávačov pier.

Niekto môže namietať, že odsúdení úradníci sú iba obetnými baránkami, pretože bombakšeft za 120 miliónov eur, ku ktorému sa vďaka tendru „zverejnenému“ na nástenke na uzavretej chodbe ministerstva v roku 2007 schyľovalo, mal isto priniesť peniaze niekomu v pozadí. Niekomu politicky mocnejšiemu, ako boli prakticky neznámi stranícki nominanti. Fajn, lenže čo s tým? Je ťažké nájsť dôkazy na niekoho v pozadí, keď biele kone neprehovoria a radšej pôjdu až do konca cestou bielych koní, ktorá má v tomto prípade viesť na dlhé roky do väzenia.

Z hľadiska spravodlivosti je to nedokonalé, ale z hľadiska prevencie je to takmer jedno: ak budú mať ďalší prípadní politickí gangstri aj vďaka podobným rozsudkom problémy zohnať medzi štátnymi úradníkmi nové biele kone, účel bude splnený. Okrem toho, byť bielym koňom nie je poľahčujúca okolnosť. Súd nenaparil Janušekovi a Štefanovovi väzenie preto, lebo sa nemohol dostať na kobylku skutočnému autorovi hanebného tendra, no preto, lebo sudcovia usúdili, že vlastná vina oboch si takýto trest zasluhuje.

Všetko sa raz musí stať po prvý raz. Aj to, aby na Slovensku za korupciu konečne padali i vyššie hlavy než iba hlavy bezmenných podávačov pier či radových lekárov a učiteľov, ktorí sa k ministrom do smrti nepriblížia: nielen svojimi platmi, ale ani tým, čo by mohli prípadne ukradnúť.

© Autorské práva vyhradené

5 debata chyba
Viac na túto tému: #rozsudok #nástenkový tender #Marián Janušek #Igor Štefanov