Zlo nezvíťazilo

Iste, aj v histórii treba oprašovať dosiaľ zahmlené témy. Ale zvoliť si na to taký spôsob, že sa v reedícii, bez odborného komentára publikujú „perly ducha“ vojnových zločincov? Načo je to dobré v dnešnom svete narastajúceho retrofašizmu, rasizmu a xenofóbie? Husté siete kníhkupectiev zvučných mien potom toto bahno ponúkajú s úbohým alibi, veď vedľa vystavujeme Denník Anny Frankovej...

19.10.2017 08:00
debata

V predvečer výročia Októbrovej revolúcie sa dostala na pulty kniha jedného z hlavných nacistických ideológov Alfreda Rosenberga. Ten nielen v teple svojej kancelárie vymýšľal zdôvodnenia, prečo treba zlikvidovať Židov, ale ako minister pre okupované východné územia sa o to sám výdatne pričinil. V knihe z roku 1922 splieta fantazmagórie o medzinárodnom sprisahaní svetového židovstva a boľševizmu v Rusku.

Publikácia je ďalšou v rade produktov českého vydavateľstva, ktoré sa špecializuje na kontroverzné témy. Znovu dáva slovo takým vyšitým nacistom, ako bol napríklad Joseph Goebbels. Jeho zápisky vyšli v roku 1934 v 660-tisícovom náklade s jediným cieľom: propagandisticky pripraviť Nemcov na najhanebnejšiu kapitolu ich dejín. Iné knihy spochybňujú holokaust, oprávnenosť povojnového odsunu Nemcov zo Sudet, alebo tvrdia, že nacisti oceňovali „rasovú kvalitu“ Čechov a po masovej prevýchove mládeže sa údajne počítalo, že zaujmú v stredoeurópskom priestore rovnocenné postavenie ako Nemci… Ak si v Česku takéto „veľdiela“ vydávajú, je to ich vec. Ale nemali by sme byť ľahostajní, keď sa predávajú v slovenských kníhkupectvách.

Rosenberg mal v jedinom pravdu, keď na konci svojho pochybného spisu uviedol „Víťazstvo alebo smrť!“ Jeho zvrátené názory nezvíťazili, po norimberskom procese ho 16. októbra 1946 popravili.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #kniha #Panta Rhei #hokolaust #Alfred Rosenberg #nacistická ideológia