Umenie a ideológia

Podľa Mariana Kotlebu Divadlo Štúdio tanca v Banskej Bystrici narušuje dobré mravy a slušnosť. Ich umenie dokonca označil za „dekadentné“. Župan má svoje povinnosti, no neprináleží mu, aby rozhodoval o kvalite umenia. Na to sú tu iní, povolanejší.

20.10.2017 10:00
debata (41)

Akoby Kotlebovi nestačilo, že pred dvoma rokmi nepodpísal zmluvu na čerpanie grantu, ktorý toto divadlo získalo od ministerstva kultúry, on ho teraz navrhuje rovno zrušiť.

Je príznačné, že práve on vyhlásil boj proti „dekadentnému umeniu“. Ide tak v šľapajach svojich predchodcov, ktorých si tak rád pripomína skrytou symbolikou.

V lete roku 1937 nacisti zorganizovali výstavu Degenerované umenie (Entartete Kunst). Jej účelom bolo ukázať, ako vyzerá umenie, ktoré nezodpovedá národnosocialis­tickým predstavám. Vedľa seba sa tak ocitli diela vtedajšej avantgardy – Marc Chagall, Paul Klee, Vasilij Kandinskij a mnohí ďalší autori, ktorí podľa nacistov neboli dostatočne „nemeckí“.

Ideológia a umenie sú dva svety. Umenie predstavuje priestor slobody, a preto je pre totalitu veľmi nebezpečné. V totalitných režimoch, tí, čo majú moc, sa snažia umenia podmaniť, urobiť si z neho slúžku.

Našťastie Slovensko je už 27 rokov slobodná krajina. Ak už by teda mal byť niekto zrušený, tak rozhodne nie divadlo, ale extrémistická strana, ktorá ohrozuje demokraciu a na čele ktorej stojí Kotleba.

© Autorské práva vyhradené

41 debata chyba
Viac na túto tému: #Marian Kotleba #Divadlo štúdio tanca #Banskobystrická župa