Nie dani na energie

Nútiť ľudí znížiť spotrebu energií tým, že ich ceny sa zvýšia, je nezmysel. Regulácia musí mať svoje rozumné hranice.

23.10.2017 08:00
debata (2)

Krok Bruselu v oblasti zavádzania spotrebných daní na energie nie je krok správnym smerom. Energie sú jednak zdanené už dosť, máme tu predsa 20-percentnú daň z pridanej hodnoty. A potom – čo za novú daň spotrebiteľ dostane?

Takzvaná ekologická daň by zvýšila konečné ceny asi o 2–3 percentá. Rodina využívajúca plyn na kúrenie aj elektrinu by prišla ročne asi o 45 eur. Štát tieto peniaze vezme a vráti nejako spotrebiteľovi energií? Ťažko! Peniaze sa stratia v štátnej kase v oblastiach, ktoré sú podfinancované, ako je zdravotníctvo a školstvo.

Druhá vec je, že nová daň ľudí nebude motivovať šetriť. Najlepšie je, aby štát pozitívne motivoval ľudí na úsporu energií. Napríklad – ak zateplíš, dostaneš od štátu zľavu. To sa aktuálne aj deje. Alebo sú tu zvýhodnené úvery vo fonde na rozvoj bývania alebo dotácie na kúpu tepelných čerpadiel či solárnych panelov.

Trochu iné by to bolo, ak by ekologická daň mala jasnú schému. Zaplatíš 45 eur za rok, tieto peniaze sa ti budú zbierať a potom ti štát prispeje na úspory v celom dome. Trochu pritiahnuté za vlasy, ale ľudia pri daniach musia vidieť, čo za ne od štátu dostávajú. V opačnom prípade európska daň z energií zatiaľ nie je dobrý nápad a Slovensko sa jej musí naďalej vyhnúť.<PE>

© Autorské práva vyhradené

2 debata chyba
Viac na túto tému: #dane #energie