Neskoro

Zatĺkať, zatĺkať, zatĺkať. K takejto taktike sa uchýlilo slovenské ministerstvo vnútra, keď sa prevalila informácia, že chyba v čipoch môže prelomiť zabezpečenie elektronických občianskych preukazov.

23.10.2017 22:00
debata

Už pred niekoľkými mesiacmi vedelo, že študenti z Masarykovej univerzity v Brne oprávnene upozorňujú na zlyhanie dodávateľskej nemeckej firmy, no dôsledne držalo bobríka mlčania. Vraj, aby nevypukla ničím nepodložená panika.

Pred piatimi dňami štátna tajomníčka rezortu vnútra Denisa Saková verejne garantovala ochranu dokumentov zabezpečených osobnými kódmi, no dnes sme sa od nej dozvedeli, že sa dočasne pozastavujú služby štátu, pri ktorých sa využíva elektronický podpis.

Ešte nedávno sa aj minister Robert Kaliňák dušoval, že krádež elektronickej identity konateľov firiem je viac-menej čisto teoretická, štatisticky sa hádam rovná jedna k miliónu. Dokonca ponúkal do stávky vlastný preukaz totožnosti, ale v pondelok už zasurmili surmity…

Nuž, radšej uplynulý pondelok ako budúcu stredu, či až o ďalšie štyri mesiace. Človek, dokonca ani IT-odborník nikdy nevie, čo všetko a v akom čase dokážu hackeri. Potom by už mohlo byť neskoro odvolávať sa na to, že veď predsa aj Rakúsko a Estónsko používali rovnako pochybné certifikáty. Tam však už tento problém dávno riešia.

Po ostrej kritike sa ministerstvo konečne odhodlalo pristúpiť k prijatiu nových, prísnejších bezpečnostných opatrení v rámci eGovernmentu. Zatĺkanie pravdy, hoci nepríjemnej, býva zväčša cestou do pekla.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #ministerstvo vnútra #eGovernment #Robert Kaliňák #občianské preukazy #elektronický podpis