Chudobu netrestajme, ale riešme

Všade vo svete, nielen v tom slovenskom, rastie kriminalita tam, kde sa prehlbuje chudoba. U nás práve v zaostalých osadách, ktoré už prestávajú byť iba čisto rómske, kraľuje najväčšia bieda. Preto na jej riešenie sa treba v prvom rade zamerať.

25.10.2017 22:00
debata

Minister vnútra Robert Kaliňák na programovej konferencii Smeru nehovoril iba o zásadných, iste potrebných opatreniach, o integrovaných policajných oddeleniach, ktoré podľa neho zaručia zvýšenú bezpečnosť v obciach a prevenciu. Zamýšľal sa však aj nad obnovením štatistiky tzv. rómskych trestných činov.

Nechajme bokom, čo si o tom pomyslia v Bruseli. Najdôležitejšie je to, že dajaké červené čísla o podiele tej-ktorej etnickej skupiny na celkovej trestnej činnosti ani oddeľovanie rómskych páchateľov od tých zvyšných chudobu a drobnú kriminalitu v žiadnom prípade neznížia.

Ak sa tým niečo zmení, tak len to, že sa budú vyvolávať nové vlny negatívnych nálad v spoločnosti a následne sa bude zvyšovať napätie medzi rozličnými komunitami. To k riešeniu komplikovanej situácie vôbec neprospeje, práve naopak. Privedie vodu na mlyn rozličným xenofóbom a rozsievačom etnickej nenávisti. Hádam to ministerstvo vnútra pri ohlasovanom „zachraňovaní našich občanov“ nechce dosiahnuť.

Konkrétne a účinné opatrenia áno, ale v úzkej súčinnosti s pracovníkmi rezortu práce a sociálnych vecí, so samosprávami a dobrovoľníckym sektorom. Určite nie vylučovaním jedných občanov od iných na základe národnostného kľúča. Chudobu nemožno trestať, treba ju liečiť.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Brusel #Rómovia #chudoba #Robert Kaliňák #kriminalita #trestné činy