Ako zahnať džina

Ťažko je zahnať džina späť do fľaše. Po desiatich mesiacoch Donalda Trumpa v úrade si republikánski politici s hrôzou uvedomujú, že Trumpovo vyčíňanie už nie je čosi, čo môžu vytesniť do sarkastických bonmotov utrúsených kdesi v kongresových kuloároch. Zisťujú tiež, že Trumpa už nie je možné „umravniť“, aspoň nie obvyklými metódami zákulisnej politiky. A tak začínajú volať o pomoc.

26.10.2017 22:00
debata (4)

Americké médiá sa len nemôžu rozhodnúť, či si počínanie „odvážnych“ republikánskych rebelantov proti nehodnému prezidentovi zaslúži pochvalné ovácie, alebo len poznámku pod čiarou. Boli to práve republikáni, kto džina pri plnom vedomí a napriek varovaniam zo všetkých strán vypustil na slobodu. Navyše, ozývajú sa iba tí, ktorí už z tej či onej príčiny vypadli z kola von.

Pre spravodlivosť dodajme, že taký senátor John McCain nepatril k tým, ktorí Trumpovi pomohli na vrchol. Práve veterán vojny vo Vietname, ktorého stihol Trump uraziť ešte než sa stal kandidátom poznámkou, že preňho nie je hrdinom niekto, kto sa dá zajať, je s prezidentom na nože od začiatku. Len nedávno napríklad potopil Trumpov pokus nahradiť zdravotnú reformu Baracka Obamu paškvilom, ktorý by pripravil milióny Američanov o zdravotné poistenie.

Trump nie je len problém republikánov. Ak sa džina urýchlene nepodarí vrátiť do fľaše, hanba Ameriky sa zmení na hrozbu.

Do Trumpa sa v posledných dňoch otvorene pustili aj bývalí americkí prezidenti, čo nebýva v Spojených štátoch zvykom. K McCainovi medzitým pribudli predseda zahraničného výboru Senátu Bob Corker a senátor Jeff Flake. S výnimkou Obamu všetko republikáni a v prípadoch Corkera a Flakea zarytí konzervatívci, ktorých nikto nemôže podozrievať zo sympatií k opozičným liberálom.

Keď republikáni burácajú proti „nedopečenému nacionalizmu“ svojej vlastnej administratívy (McCain), kritizujú politiku rozoštvávania a bigotnosti (George W. Bush), pripomínajú, že Trump dehonestuje Američanov v očiach sveta (Corker) a varujú, že jeho nekompetentnosť a jeho konfliktná a nevyrovnaná povaha môžu privodiť dokonca nukleárnu katastrofu, vyzerá to vážne. Akurát, že McCain vzhľadom na vek a chorobu už kandidovať nebude, Corker ani Flake nebudú na budúci rok usilovať o znovuzvolenie, a bývalí prezidenti sú, skrátka, bývalí.

Trump, keby nebol tak hlúpo malicherný, by mohol ich kritiku pustiť bez akejkoľvek reakcie jedným uchom dnu a druhým von. Napokon, jeho bývalý poradca a dnešný nadháňač hlasov, krajný pravičiar Steve Bannon sa už teší, ako odbojných senátorov na budúci rok na jeseň nahradia jeho vlastní „trumpisti“. Ak by jedným z cieľov bolo postupné prevzatie Republikánskej strany a jej premena na obdobu európskej extrémnej pravice, potom sa v Trumpovom tábore môžu tešiť. Protivníci buď odpadávajú, alebo sú ticho v strachu, aby Biely dom a jeho spojenci nepodkopávali ich šance na znovuzvolenie do Senátu.

Problém len je, že Trump nie je len problém republikánov. Ak sa džina urýchlene nepodarí vrátiť do fľaše, hanba Ameriky sa zmení na hrozbu. Času na obviňovanie, kto ho vôbec z fľaše vypustil, bude ešte dosť. Ak nenastane katastrofa.

© Autorské práva vyhradené

4 debata chyba
Viac na túto tému: #USA #republikáni #Donald Trump