Upratovanie

Aj keď „divoké“ 90. roky sú už dávno minulosťou a legislatíva sa odvtedy posunula ďalej, stále v nej existuje množstvo dier, ktoré umožňujú, že poškodení ťahajú za kratší koniec a podvodníci sa smejú.

30.10.2017 12:00
debata (4)

Azda najväčším výsmechom spravodlivosti sú situácie, keď rôzni špekulanti tvrdia, že oni žiadny majetok nevlastnia, a tak sa slušní podnikatelia alebo banky nevedia dostať k svojim pohľadávkam. V skutočnosti krátko pred vyhlásením konkurzu vlastnú firmu vytunelujú a tá zostane bez majetku, pričom po sebe zanechajú iba dlhy, prípadne za štatutárov dávajú biele kone a veriteľom tak zostanú len oči pre plač.

Aby bolo Slovensko dobrým miestom na podnikanie, treba takéto veci v našej legislatíve „upratať“. Ministerka Lucia Žitňanská sa prostredníctvom novely Obchodného zákonníka pustila do boja so spomínanou formou tunelovania, ktorá je veľmi obľúbená medzi rôznymi kvázi podnikateľmi.

Kuriózna situácia, keď vlastníctvo majetku je skôr na obtiaž, nastáva aj vtedy, keď sa „podnikateľom“ chce na prsty pozrieť polícia. Nový zákon o zaistení majetku z dielne ministerstva spravodlivosti má preto zabrániť, aby rôzni mafiáni, na ktorých bolo vznesené obvinenie, mohli nelegálne nadobudnuté peniaze „preprať“ tým, že svoj majetok prepíšu na príbuzenstvo alebo známych.

Takáto legislatíva, ktorá oddelí zrno od pliev, preto v žiadnom prípade nie je útokom na slušných podnikateľov. Naopak, tí, čo poctivo podnikajú, budú ochránení od podvodníkov, bielych koní a tunelárov, ktorí deformujú podnikateľské prostredie v tejto krajine. Žiada sa len dodať: Konečne!

© Autorské práva vyhradené

4 debata chyba
Viac na túto tému: #tunelovanie #majetok #majetkové priznania #konkurz