Nenechať to na iných

Prvý pohľad po vyhlásení výsledkov volieb do krajských samospráv padne, pochopiteľne, na to, kto zvíťazil v tých krajoch, kde je reálne hnedé nebezpečenstvo.

01.11.2017 22:00

Hneď ten druhý pohľad však padne na účasť vo voľbách. Ak bude aspoň o percento vyššia ako minule, všetci sa budú tešiť. Nie je to vlastne hanba?

Záujem občanov o to, kto bude v ďalšom období výrazne ovplyvňovať ich každodenné životy, by mal byť takou samozrejmosťou, že údaje o účasti by mali byť iba štatistickým doplnkom. Namiesto toho je účasť voličov na rozhodovaní o sebe samých takmer indikátorom stavu demokracie u nás. To sa však nezmení administratívnymi čachrami. Ak ľudia nemajú záujem rozhodovať o svojich vlastných záujmoch, nepomôže jedno, dve. Ani desať kôl volieb. Nepomôže ani prekresľovanie máp.

Záujem občanov o to, kto bude v ďalšom období výrazne ovplyvňovať ich každodenné životy, by mal byť takou samozrejmosťou, že údaje o účasti v regionálnych voľbách by mali byť iba štatistickým doplnkom.

Drvivá väčšina ľudí sa do práce a z práce presúva po cestách, ktoré sú spravované samosprávnymi krajmi. Zbytočné je na deravej ceste nadávať na štát. Tí, čo necestujú vlastnými autami, zasa cestujú verejnou dopravou. Ceny lístkov v autobusovej doprave sú opäť v rukách krajov. A keď chcete nadávať, pretože vám zrušili dôležitý spoj, alebo preto, lebo cestovný poriadok nevyhovuje vašim potrebám, neplačte na nesprávnom hrobe: ani za to nemôže Národná rada, ale vaša krajská samospráva.

Kraje sú zriaďovateľmi stredných, jazykových a základných umeleckých škôl, školských internátov, kuchýň a jedální. Kraje rozhodujú o riaditeľoch škôl a školských zariadení. Opäť jedna veľmi dôležitá oblasť, v ktorej je v prvom rade rozhodujúce, kto velí kraju, nie kto velí národnému parlamentu či vláde.

Krajské samosprávy sú tiež pri rozhodovaní o tom, koľko ambulancií majú ľudia k dispozícii. Vydávajú povolenia na prevádzku všeobecných nemocníc, liečební, hospicov či stacionárov. V rukách majú ordinačné hodiny v ambulanciách aj výšku poplatkov za prednostné vyšetrenie. Kraje rozhodujú i o tom, aké obvody budú mať všeobecní lekári či zubári.

Ak ešte pripomenieme ich úlohu pri získavaní eurofondov určených na regionálny rozvoj, bohato by to malo stačiť na to, aby ľudia nenechávali rozhodnutie o krajoch na iných. Protiargument o tom, že si niet z čoho vyberať, má iba jednu chybu: keď si v obchode nemôžete vybrať z ponúkaného tovaru, odídete preč a nič sa nestalo. Vo voľbách však vždy nejaké rozhodnutie padne. S nejakým „tovarom“ teda tak či onak odídete, akurát ste si ho nevybrali vy, ale niekto vám ho vybral za vás.

To neplatí len o fašistoch, ktorí sa v nebývalých počtoch pokúšajú dostať do samospráv po celom Slovensku – hoci na nich sa to vzťahuje najzreteľnejšie. Platí to aj o výbere z normálnych kandidátov. V roku 2017 už je naozaj najvyšší čas, aby sme sa vymkli z nášho vlastného pravidla, podľa ktorého sa na Slovensku po každých voľbách vyskytuje najviac generálov po bitke. Takých, čo nadávajú na výber iných, lenže, keď mali možnosť, sami sa výberu vzdali.

© Autorské práva vyhradené

chyba
Viac na túto tému: #BBSK #voľby do VÚC #voľby do VÚC 2017