Stopa peňazí

Množiace sa výkričníky, otázniky a verzálky v tweetoch Donalda Trumpa sú neklamným znamením: nie blížiaceho sa prvého výročia jeho volebného víťazstva, ale blížiacich sa nepríjemností.

02.11.2017 22:00
debata (7)

Vyšetrovanie podielu Trumpovej prezidentskej kampane na snahe Ruska ovplyvniť americké voľby nesie prvé ovocie.

Vyšetrovatelia, vedení bývalým šéfom FBI Robertom Muellerom, minulý piatok oznámili, že v pondelok padnú prvé obvinenia a v éteri i vo virtuálnom priestore sa strhla búrka. Celý víkend mali Trump a jeho propagandistické kanály na to, aby uhádli, kto bude medzi prvými obvinenými, a na to, aby vytvorili nejakú vlastnú verziu, ktorou budú obvineniam vzdorovať.

Biely dom, FoxNews a zopár verných republikánov dokázali však vyprodukovať iba výkriky o „kriváckej Hillary“ a jej dohode z roku 2010 s Rusmi o uráne. Akurát, že dohodu, v rámci ktorej ruská firma Rosatom získala väčšinový podiel v kanadskej firme, ktorá vlastní uránové bane aj v USA, schvaľovalo niekoľko amerických agentúr, než sa dostala na stôl Hillary Clintonovej. A v každom prípade platí, že to nijako nemôže očistiť Donalda Trumpa a jeho ľudí, pretože to s nimi jednoducho nemá nič spoločné.

Ak sa Trump s Rusmi zaplietol, nebolo to kvôli politike. Išlo o peniaze.

Keď potom v pondelok vyšli obvinenia bývalého šéfa Trumpovej kampane Paula Manaforta a jeho spoločníka Ricka Gatesa, detinské výkriky z Bieleho domu o Clintonovej vystriedali výdychy úľavy: ide „len" o dlhoročné prepieranie peňazí a s voľbami to nemá nič spoločné… Trump víťazoslávne tweetoval o tom, že neexistujú dôkazy o spolupráci s Rusmi – k čomu sa neskôr, neveľmi diplomaticky, pridal ruský šéf diplomacie Lavrov.

Lenže Mueller nie je nováčik a z jeho tímu neunikajú informácie ako Trumpovi z Bieleho domu. Po obvineniach Manaforta a Gatesa prišlo šokujúce oznámenie, že bývalý zahraničnopolitický poradca Trumpovej kampane George Papadopoulos už začiatkom októbra priznal FBI vinu za to, že klamal o svojich kontaktoch s Rusmi. Papadopoulos, ktorého Trump v marci 2016 označil za „vynikajúceho chlapíka“, nielenže bol počas volebnej kampane v kontakte s predstaviteľmi Ruska, ale aj ako prvý dostal od nich ponuku na dodávku kompromitujúcich informácií o Trumpovej súperke Hillary Clintonovej a v Moskve sa pokúšal vybaviť pre Trumpa stretnutie s Vladimirom Putinom.

Na porade, na ktorej bol aj Trump, schôdzku s Putinom vtedy zavrhol ako nevhodnú pred voľbami iný poradca: dnešný minister spravodlivosti Jeff Sessions. Na jednej strane Sessions ukázal dobrý úsudok, na druhej strane je odhalenie pre neho ďalšou pohromou. On sám totiž medzitým pod prísahou vypovedal, že o žiadnych kontaktoch členov Trumpovho tímu s Rusmi nevedel… Nič z toho však nie je pre Trumpa rozhodujúce. Rozhodujúci je spôsob práce Muellera a jeho ľudí: prvé obvinenia jasne ukázali, že vyšetrovatelia idú po stope peňazí. Ak sa Trump s Rusmi zaplietol, nebolo to kvôli politike – kvôli politike sa predsa ani nestal prezidentom USA. Išlo o peniaze, a stopa peňazí je kľúčom k predčasnému koncu jedného neslávneho prezidenta.

© Autorské práva vyhradené

7 debata chyba
Viac na túto tému: #USA #Donald Trump