Odsúdení na spoluprácu

Víťaz sobotných volieb v Banskobystrickom kraji sa chystá v župnom dome pootvárať okná a poriadne vyvetrať. Stuchnutý vzduch v kanceláriách, ale aj v celom stagnujúcom regióne si to naozaj vyžaduje.

05.11.2017 22:00
debata (9)

Spočiatku išiel Ján Lunter do politického zápasu ako nezávislý, preto nebude mať v zastupiteľstve za sebou priamo nejaký poslanecký klub. Strany, ktoré ho v druhej polovici kampane podporili, získali dokopy 21 zo 49 zástupcov v regionálnom parlamente, o jedného menej ako zatiaľ neforemná skupina nezávislých. Preto je dobre, keď Lunter vyhlasuje, že do svojho programu zahrnie aj dobré nápady ostatných kandidátov.

Ústretové slová o spolupráci v samosprávnych orgánoch sme počuli i zo Žiliny, z Trenčína, Bratislavy či Nitry. Nielen tam, ale ani v ostatných krajoch za novozvolenými či staronovými županmi nestojí spoľahlivá väčšina. Okrem vytvárania koalícií z koalícií sa budú musieť uchádzať zväčša všade aj o podporu časti nezávislých poslancov. Ich celkový počet sa oproti predchádzajúcim voľbám viac ako zdvojnásobil. Pravda, až v najbližších týždňoch sa ukáže, do akej miery sú skutočne nezávislí od politických strán a iných záujmových skupín.

Predsedovia samosprávnych krajov síce disponujú mnohými právomocami, ale ich regiónom sa nebude dariť, ak s väčšinou poslancov nebudú ťahať za jeden povraz. Napríklad na prijatie všeobecne záväzného nariadenia potrebujú trojpätinovú väčšinu. Preto zaráža arogantný podtón vo vyjadreniach nového košického župana Rastislava Trnku na adresu zástupcov Smeru. O to viac, že jeho polpercentné víťazstvo nad Richardom Rašim bolo najtesnejšie na Slovensku.

© Autorské práva vyhradené

9 debata chyba
Viac na túto tému: #Ján Lunter #voľby do VÚC 2017