Kto v sobotu vyhral?

Kto prehral vo voľbách do orgánov samosprávnych krajov, v tom majú po víkende všetci jasno.

06.11.2017 20:00
debata (18)

Prehrali kotlebovci, ktorí sa nestali ani županmi, ani, až na dve výnimky, poslancami krajských zastupiteľstiev. Prehral Smer, ktorého šiesti župani sa po sobote scvrkli na dvoch. Kto však vyhral?

Neúspešní kandidáti na županov za Smer jednoznačne prehrali v súbojoch s kandidátmi opozície. Pokiaľ ide o vedenia krajov, politická mapa väčšiny Slovenska sa po sobote bez diskusie premaľovala na opozičnú. Pohľad na zloženie zastupiteľstiev však taký jednoznačný vôbec nie je.

V celoštátnom meradle mali tieto voľby iba jednu víťaznú „stranu“. Kým v roku 2013 bolo do zastupiteľstiev zvolených celkovo 73 kandidátov s označením nezávislí, v tohtoročných voľbách ich bolo 161. Podiel nezávislých poslancov krajských zastupiteľstiev tak stúpol zo 17,89 percenta v minulých voľbách na 38,7 percenta tento rok. Mimochodom, aj každý z tých štyroch víťazných kandidátov opozície na županov bude mať vo svojom zastupiteľstve najsilnejší klub zložený práve z nezávislých.

V OĽaNO sa možno ukrutánsky radujú, faktom však je, že na Slovensku pokračuje rozpad straníckej politickej scény.

Odkiaľ sa vynoril taký priestor pre deklarovaných nestraníkov? Odpoveď sa ponúka sama: v roku 2013 ľudia do krajských zastupiteľstiev zvolili 161 kandidátov Smeru. V sobotu sa do zastupiteľstiev dostalo iba 88 jeho kandidátov.

Smer zhorel vo voľbách predsedov samosprávnych krajov, pretože všade nasadil „večných županov“ bez akejkoľvek snahy predstaviť nové tváre. Voliči si to samozrejme vysvetlili ako aroganciu. Smer však zhorel i vo voľbách do zastupiteľstiev, kde môžu byť dôvody rozmanitejšie. Áno, môže byť medzi nimi aj často spomínaný všeobecný problém vládnych strán bodovať v medzivoľbách, akurát že napríklad v krajských voľbách roku 2013 Smer jednoznačne dominoval – a to mal vtedy v štáte dokonca jednofarebnú vládu.

Voliči dali stop extrémnej pravici v jej straníckej podobe, čo je isto dobre. Zároveň vytrestali Smer za aroganciu a neochotu personálne riešiť kauzy a problémy, ktoré sú celoštátne viditeľné. To nech si riešia v Smere. Voliči však neprešli jednoducho na druhú stranu. Ani v takom jasnom prípade, akým bolo drvivé víťazstvo Jozefa Viskupiča v Trnave, napríklad nedokázali vo svojich obvodoch uspieť mnohí kandidáti Viskupičovho OĽaNO. Voliči skôr stavili na deklarovanú nestraníckosť a nezávislosť.

V prípade pohrobkov SDKÚ nám to môže byť jedno. Keď však pod visačkou nezávislých prejdú do zastupiteľstiev rôzni hajlujúci mládenci, ako sa to stalo v hlavnom meste, situácia sa bude javiť trochu inak. V OĽaNO sa možno po víkende ukrutánsky radujú, faktom však je, že na Slovensku pokračuje rozpad straníckej politickej scény a voľby vo VÚC boli toho ďalšou ilustráciou.

© Autorské práva vyhradené

18 debata chyba
Viac na túto tému: #voľby do VÚC 2017