Kompetentný. Až príliš

„Nemám dôvod sa nazdávať, že nebude zvládať svoje kompetencie,“ povedala pred mesiacom ministerka Martina Lubyová na margo vymenovania kontroverzného Lukáša Machalu na post šéfa služobného úradu ministerstva školstva.

08.11.2017 22:00
debata (2)

A naozaj, jeho problémom nebolo to, že by kompetencie nezvládal, ale to, že chcel získať ďalšie. Dôvodom, prečo sa Machala na úradníckej stoličke nezohrial, nie je teda jeho náklonnosť ku konšpiračným teóriám, zamietnuté služobné cesty do Bruselu či nový „dress code“, ktorý ministerským úradníkom zakazoval nosiť v práci rifle, ale niečo oveľa prozaickejšie…

Keď rezortu školstva šéfoval Peter Plavčan, tak bolo verejným tajomstvom, že ministerstvo z pozadia riadi Vladimír Kováčik, jeho vtedajší riaditeľ kancelárie. A čo bolo pre národniarov ešte dôležitejšie – mal na starosti eurofondy.

Plavčan bol síce obetovaný, no model, v ktorom mali národniari dosah na eurofondy, mal byť zachovaný. Štafetu po Kováčikovi mal prevziať Machala, a všetko by išlo po starom. Tým, že nová ministerka zmietla Machalov návrh na zmenu organizačnej štruktúry zo stola, urobila škrt cez rozpočet tomu, čo „stvoril“ Andreja Danka na obrazovke svojej televízie a mal eminentný záujem, aby dohľad nad eurofondmi mal človek oddaný SNS. A tým Machala – bývalý a opätovný poradca Andreja Danka – rozhodne bol.

Toto bude ešte zaujímavé…

© Autorské práva vyhradené

2 debata chyba
Viac na túto tému: #ministerstvo školstva #Lukáš Machala