Zmena

Slovenský potravinový lístok sa od novembrovej revolúcie zmenil. Jeme o dvadsať kilogramov menej mäsa, o štvrtinu menej chleba, vraj preto, lebo čoraz viac ľudí je alergických na lepok.

19.11.2017 20:00
debata

Dokonca piva vypijeme zhruba o 20 litrov menej. Mierne narástla konzumácia vína. Namiesto 12 litrov ročne to na hlavu predstavuje 17 litrov.

Výber potravín aj nápojov je mimoriadne bohatý a hoci sa hovorí aj o rastúcej kvalite, mnohí sú zdržanliví. Bolo obdobie, keď sa párky a šunka nedali jesť, pretože v nich bolo viac sójovej múky a všakovakého balastu ako mäsa. Zdá sa, že túto periódu máme za sebou. Kto chce kvalitu, nájde ju. Nie je však zadarmo.

Ak je niečoho deficit, tak poctivých slovenských potravín. Na domácom obchodnom dvorci stále ťahajú za kratší koniec. Niečo to vypovedá o dobe, v ktorej žijeme, aj o prioritách vlád, ktoré štát uplynulé tri desaťročia viedli.

Spomedzi krajín visegrádskej štvorky má Slovensko najslabšie poľnohospodárstvo a potravinárstvo. Ani v jednom zo susedných štátov neklesla ponuka domácich potravín pod 40 percent, len na Slovensku. Dôvodov, prečo sme sa ocitli v núdzi, sa ponúka veľa. Omieľajú sa už dosť dlho na to, aby sa konečne riešili.

Keď budete kupovať vianočné dobroty, dajte prednosť slovenským potravinám. Pripomeniete obchodu, že chcete čerstvé a zdravé produkty, ktorých povesť nenaštrbili škandály. A keď sa stretnete s poslancami parlamentu, spýtajte sa ich, ako hlasovali o štátnom rozpočte. Navrhovaný milión eur štátnej pomoci je žalostne málo.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Potraviny #stravovanie #stravovacie návyky #kvalita potravín