Na lane nad priepasťou

Za normálnych okolností by generáli, ktorí otvorene priznávajú, že by nevykonali istý ani nie taký veľmi hypotetický rozkaz najvyššieho veliteľa ozbrojených síl svojej krajiny, vyvolali menšiu senzáciu. V časoch, ktoré žijeme, to senzačne nevyzerá.

19.11.2017 22:00
debata (13)

Americkí generáli, ktorí hovoria, že by odmietli rozkaz od prezidenta Donalda Trumpa, ktorý by sa im zdal protizákonný, chápu, že v demokracii nemôže byť rozkaz nad zákonom.

V dejepisných učebniciach možno nájsť podrobné svedectvá o tom, ako prebiehali prvé dni tej-ktorej ničivej vojny. O dosť menej sa hovorí o každodennom živote v dňoch, ktoré osudovým dátumom predchádzali. Milióny ľudí žili svoje bežné životy. Možno sa obávali hrozby, netušili však, že sa naplní už tak skoro. Ponaučenie je jasné. Nedá sa stráviť život v strachu pred budúcnosťou, je však potrebné vedieť, že nič z toho, čo v bežných dňoch vidíme okolo seba, nenapovedá, či sa neblíži pohroma, ktorá naše životy uchytí ako pekelné tornádo.

Nič z toho, čo vidíme okolo seba, nenapovedá, či sa neblíži pohroma.

Keď sa Trumpov poradca pre národnú bezpečnosť H. R. McMaster v lete verejne pohrával s myšlienkou „preventívnej vojny“ proti režimu Kim Čong-una, zdvihla sa vlna zdesenia expertov. Na Kórejskom polostrove takmer neexistuje možnosť nejakej obmedzenej konfrontácie. Vojenský krok proti KĽDR by hrozil eskalovať do jadrovej prestrelky s nedozernými následkami.

Odvtedy sa zmenilo len jedno: čoraz viac amerických politikov i vojakov si zhrozene uvedomuje, že v Bielom dome sídli nestabilný a nekompetentný človek, ktorý má navyše primálo predstavivosti na to, aby sa takých následkov bál a aby sa im snažil vyhnúť. To, že Trump privádza krajinu (a svet) na chodník vedúci k riziku tretej svetovej vojny, už dávno nepripomínajú iba opoziční demokrati či aktivisti. Hovoria o tom senátori a kongresmani za stranu, ktorá Trumpa pred rokom nominovala.

V utorok pred zahraničným senátnym výborom vyhlásil bývalý šéf strategického veliteľstva generál Robert Kehler, že armáda môže odmietnuť rozkaz, ktorý považuje za protizákonný. Nebolo to len teoretizovanie, keďže dôvodom na schôdzu výboru bolo preskúmanie Trumpových právomocí týkajúcich sa použitia jadrových zbraní. V sobotu toto stanovisko zopakoval súčasný šéf amerického strategického veliteľstva generál John Hyten na bezpečnostnom fóre v kanadskom Halifaxe.

Čo to znamená „nezákonný rozkaz“? Podľa Kehlera napríklad rozkaz na jadrový útok v prípade, že by nebol primeranou odpoveďou na podobný útok zvonku. Narážka na Severnú Kóreu, ktorá sa vyhráža, nikdy však nezaútočila, je viac než jasná. Samozrejme, americkým generálom ide aj o to, aby sa Senát neplietol medzi prezidenta a armádu: armáda je rozumná, takže sa netreba až tak báť šialenca na tróne…

V každom prípade je to dôležitá diskusia. Ukazuje sa, že aspoň niektorí z amerických veliteľov premýšľajú o vzťahu rozkaz – zákon. Dúfajme len, že sa o ich úprimnosti nebudeme musieť presvedčiť v praxi. Naše každodenné životy to ničím nenapovedajú, no ľudstvo práve opäť kráča po lane nad priepasťou.

© Autorské práva vyhradené

13 debata chyba
Viac na túto tému: #USA #Americká armáda #Donald Trump #rozkaz