Hlbšie než dno

Vždy, keď si americkí komentátori dovolia myšlienku, že ich prezident už hádam dosiahol pri výkone funkcie dno úbohosti, Donald Trump im promptne dokáže, že má ešte bohaté rezervy. Je na najlepšej ceste pričiniť sa o to, aby bola konzervatívna Republikánska strana nazývaná stranou, ktorá v mene pretláčania svojej agendy cez Kongres pojme naozaj úplne kohokoľvek: aj človeka, ktorý obťažuje deti.

25.11.2017 12:00
debata (6)

O dva týždne sa budú v Alabame konať doplňujúce voľby na voľné miesto senátora. Z jednoduchej záležitosti pre republikánov v tomto najčervenšom z červených štátov USA sa však stala dráma. Najprv vtedy, keď ich „oficiálneho“ kandidáta Luthera Strangea v primárkach vytlačil na okraj favorit krajnej pravice sudca Roy Moore. Ten má za sebou bohatú históriu chrlenia ohňa a síry na všetko, čo je „neamerické“. Živelné pohromy sú trest boží za homosexualitu, ktorá by mala byť trestným činom, ústava USA má byť podriadená Biblii a tak ďalej.

Tá skutočná pohroma však nastala, keď proti Mooreovi vystúpilo niekoľko žien a obvinili ho z obťažovania a zo sexuálnych útokov v čase, keď on bol tridsiatnik a ony sotva tínedžerky. V článku Washington Post, ktorý kauzu otvoril, bolo citovaných asi päťdesiat zdrojov a neskôr sa objavovali ďalšie. Ďalšie ženy vyšli na verejnosť s presvedčivými svedectvami. Dokonca vyšlo najavo, že Moore – právnik vo verejnej službe – mal istý čas zákaz vstupu do obchodného domu, kde sa obšmietal a „očumoval“ maloleté dievčatá.

Republikáni stoja pred ďalším dôkazom, že v nikom nemajú horšieho nepriateľa, ako vo svojom vlastnom nominálnom predsedovi, ktorý ich ťahá so sebou k dnu.

Reč nie je o nevhodnom správaní sa na pracovisku. Reč je o obťažovaní detí, čo by malo v štáte ako Alabama spoľahlivo ukončiť akékoľvek politické ambície niekoho, ako je Moore. Malo by, ale neukončí. Za hnevlivého úžasu washingtonských republikánov, ktorí Mooreovi okamžite odporúčali stiahnuť sa, Moore trvá na svojej kandidatúre. Ak sa mu o dva týždne podarí dostať do Senátu, jeho stranícki kolegovia budú mať na krku obvinenie z toho, že v mene senátnej väčšiny medzi seba prijmú hoci aj pedofila. Čo sa rok pred kongresovými medzivoľbami rovná bozku smrti.

Tento týždeň sa do veci vložil prezident. Veril azda niekto tomu, že by si Trump opäť nevybral z ponúkaných možností tú najhoršiu? Samozrejme, že práve takú si vybral. Zatiaľ čo jeho dcéra Ivanka tvrdila, že v pekle je špeciálne miesto vyhradené pre tých, čo obťažujú deti, pre jej otca je podstatné to, že Moore všetko popiera. A zatiaľ čo jeho tajomníčka Kellyanne Conwayová pred týždňom vyhlásila, že žiaden zákon nestojí za život dieťaťa, Trump otvorene priznal, že Moorea v Senáte potrebuje preto, aby mu pomohol svojím hlasom pretlačiť plánované daňové škrty.

Hviezdy šoubiznisu po obvineniach zo sexuálneho obťažovania padajú ako muchy, nikto za nich slovo nestratí. Ako vidno, v politike je to inak. Čo je neprijateľné pre obchodný dom v Alabame, môže byť prijateľné pre americký Senát. A republikáni stoja pred ďalším dôkazom, že v nikom nemajú horšieho nepriateľa, ako vo svojom vlastnom nominálnom predsedovi, ktorý ich ťahá so sebou k dnu. Vlastne, ešte kamsi oveľa hlbšie.

© Autorské práva vyhradené

6 debata chyba
Viac na túto tému: #USA #sexuálne obťažovanie #Donald Trump #Republikánska strana #Roy Moore