Rizikové položky

Keby to bolo také jednoduché, ako prijať nejaký zákon, väčšina európskych štátov by mala otázku rovnosti pohlaví na pracovnom trhu dávno vyriešenú. Problém je, že rovnosť pohlaví nie je len otázkou zákonov, politiky či kultúry, ale komplexu všetkých troch faktorov. Ak sa chceme inšpirovať štátmi, ktoré podľa merateľných ukazovateľov dosahujú v rovnosti pohlaví najlepšie výsledky, musíme sa pozerať práve na celý ten komplex.

27.11.2017 13:00
debata (1)

Žiaden zákon napríklad sám osebe nevybuduje sieť starostlivosti o deti v predškolskom veku. Rečičky o tom, že mnohé ženy z vlastnej vôle zostávajú dlhodobo doma s deťmi, a preto majú potom väčší problém preklenúť výpadok v pracovnej kariére, neobstoja. Nedajú sa totiž overiť, a tak zostávajú len dojmológiou. Keď bude v štáte fungovať dostupná, spoľahlivá a kvalitná sieť starostlivosti o škôlkarov, prípadne jasličkárov, pre ženy, ktoré by chceli ísť „skôr“ pracovať, to bude naozaj iba otázka voľby. Potom prestane byť materská starostlivosť vecou dojmológie a bude možné vyslovovať nejaké závery.

Na bedrách žien je väčšina neplatených prác, ktoré im spoločnosť vnucuje ako „ženské záležitosti“. A za platené práce im platí menej ako mužom.

Dovtedy však platí, že žena s deťmi zostáva doma aj preto, že im jednoducho nemôže zaobstarať zodpovedajúcu opateru. Platená otcovská dovolenka je u nás prakticky vecou neznámou, a tak to zostáva na matku. Po návrate do práce ju čaká dvojnásobná námaha dokazovať, že tam, kde je, je správne. S tým, že pre zamestnávateľa je po celý ten čas „rizikovou položkou“ – čo ak pôjde opäť na materskú?

Zamestnávatelia do „rizikových položiek“ neinvestujú viac, ako je nevyhnutné. Tie majú potom napríklad menšiu šancu dostať sa na školenia a tréningy, ktoré by urýchlili ich kariérny vzostup. Štatistiky v celej EÚ ukazujú, že najmenšie platové rozdiely sú v najmladších vekových kategóriách. Čím sú ľudia starší, tým väčší je rozdiel v platoch žien a mužov. Inými slovami, po férovom začiatku začne realita hádzať ženám polená pod nohy, až sa to končí tým, že vo vysokých funkciách je prevažná väčšina mužov. Nehovoriac už o tom, že ženy aj v rovnakých funkciách zarábajú menej ako muži. Prečo? Aj preto, lebo do „rizikových položiek“ sa investuje menej aj pri zvyšovaní platov vo firme…

Otázka kultúry? Všetko so všetkým súvisí: zamestnávatelia, ktorí „medzi seba“ nepúšťajú „rizikové položky“, aj chromíci s ich ultrakonzervatívnou agendou reprodukčných práv. Na bedrách žien je väčšina neplatených prác, ktoré im spoločnosť vnucuje ako „ženské záležitosti“. A za platené práce im – aj súkromný sektor – platí menej ako mužom. Konzervatívni podvodníci riešia do ohlúpnutia Istanbulský dohovor, pseudoliberálni podvodníci vykrikujú, že každý zásah zhora v prospech žien je neprípustným zasahovaním do trhu. Ženy sú zaháňané do kategórie „vyživovaných“, zatiaľ čo muži sú lepšie platení aj preto, že v takom jednostrannom svete sú „živiteľmi“. Začarovaný kruh.

Komplexné problémy potrebujú komplexné riešenia. Tie si žiadajú komplexnú analýzu. Máme takú? A kde je?

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #platy #práva žien #rovnosť