Kauza príplatky

Časť zamestnávateľov sa správa viac ako politická opozícia. Niektoré firmy deklarovali, že dvojnásobné príplatky za prácu v noci, cez sviatky a víkendy ich vyjdú na vyše 600 miliónov eur ročne, čo sa im nepáči a zvažujú odchod do inej krajiny. Na takýto postoj majú právo, biznis je biznis.

27.11.2017 22:00
debata (5)

Republiková únia zamestnávateľov však prišla s tým, že sa stále len skladajú na populistické opatrenia vlády. Navrhla alternatívu v podobe zníženia daní pre zamestnancov aj zamestnávateľov a tiež zníženia DPH. Už nepovedala, že by ich opatrenia štátnu kasu vyšli na stámilióny eur, ktoré Slovensko nemá. Dvojnásobné príplatky za prácu v noci si ľudia zaslúžia a vláda má politický mandát na to, aby ich nariadila. Zamestnávatelia by z toho nemali robiť kovbojku. Ak sa vo fabrikách robí aj cez víkendy, sviatky a v noci, tak je to len a len preto, že im ide biznis a chcú zarobiť ešte viac.

Zo Slovenska firmy odlievajú miliardy eur, hľadajú spôsoby, ako neplatiť dane a zamestnanom zvyšujú platy, iba keď sa naozaj už nedá inak. Odísť firmy nemajú veľmi kam a ani prečo, lebo platy sa zvyšujú vo všetkých krajinách naokolo, čo je pri rastúcej produktivite práce len dobre. Firmy majú však právo kritizovať štát za služby, ktoré (ne)poskytuje na rozvoj biznisu. Pomalé súdnictvo, prílišná byrokracia a pretrvávajúca korupcia je to, kde má štát čo zlepšovať. Ak by popri tom vláda zvyšovala príplatky za prácu, ani by nebolo o čom diskutovať.

© Autorské práva vyhradené

5 debata chyba
Viac na túto tému: #príplatky #nadčasy #nočná práca