Poplatky u lekára: Arogancia, hanba

Bolo že to kriku o Zajacových dvadsaťkorunáčkach! Bolo že to oslavného pokriku, keď sa „zrušili“. A bolo že to samochvály, keď sa zrušilo prednostné objednávanie u lekára za poplatok. Lenže ono bolo vyhodené dverami iba preto, aby sa vrátilo oknom. Dnes je na stole znova. Akurát v hodnote mnohonásobku tej slávnej dvadsaťkorunáčky.

28.11.2017 20:00
debata (22)

Nehovoriac o spôsobe, akým sa platené objednávanie u špecialistov v „doplnkových ordinačných hodinách“ na stôl dostalo. Minister Tomáš Drucker tvrdí, že nikto o starostlivosť nepríde a žiadne poplatky sa nezavádzajú.

Potom sa strhne huriavk, pretože poslanci vládnej koalície prídu so zlepšovákom novely zákona o zdravotnej starostlivosti, ktorý presne taký poplatok zavádza až do výšky 50 eur. Nato spraví Drucker ďalšie koliesko po médiách, aby sa vysmial tým, čo ten huriavk robia, pretože vraj zavádzajú. Dotyčný zlepšovák sa zatiaľ z novely vytratí. Nie nadlho. Presne na týždeň.

Vláda výmyslom „doplnkových ordinačných hodín“ nenápadne, ale systematicky zapája do platenia za výkony v zdravotníctve pacientov.

V utorok dostali členovia výboru Národnej rady pre zdravotníctvo na schválenie novelu s päťdesiatimi pozmeňujúcimi návrhmi. Príslušný počet koaličných rúk sa poslušne zdvihol – a odsúhlasil tak ministrom popierané a poslancami už raz stiahnuté poplatky. S dvoma zmenami: strop nebude 50, ale 30 eur, a lekári budú objednávať cez elektronický systém. Vraj aby nemohli oklamať poisťovňu a pýtať od nej náhradu za výkon, ktorý im už zaplatil objednaný pacient…

Ide o nonsens, keď minister tvrdí, že sa príplatky zameriavajú na solventných, ktorých na ministerstve urážlivo pre všetkých ostatných nazývajú „ekonomicky aktívni ľudia“. Objednávanie u špecialistu využívali napríklad mamičky s deťmi. Ľudia, ktorí si nemôžu len tak odskočiť k lekárovi s tým, že čas návratu na pracovisko je neznámy.

Seniori, čo majú dosť iných zdravotných ťažkostí na to, aby nechceli posedávať hodiny pred ambulanciou, či dokonca chodiť tam čakávať od piatej ráno, ako je to v Bratislave bežné. Tí všetci budú hodení cez palubu, pretože už len vzhľadom na výšku poplatku je jasné, že nepatria medzi „ekonomicky aktívnu“ smotánku.

Je smutné, ak vláda, ktorá sa tvári, aká je sociálna, pretože z času na čas prijme nejaký balíček, v ktorom sú aj užitočné veci, opäť znižuje platbu štátu za svojich poistencov. Súčasne výmyslom „doplnkových ordinačných hodín“ nepriamo znižuje penzum výkonov, ktoré majú hradiť poisťovne, zatiaľ čo nenápadne, ale systematicky zapája do platenia za výkony pacientov.

Objednávanie u špecialistu nie je nadštandard ani čerešnička na torte pre lenivých ľudí. Pre mnohých je to jediný spôsob, ako sa dostať k vyšetreniu. Ak má vyšetrenia v „doplnkových hodinách“ pacient zaplatiť, no poisťovňa nie, nejde o nič iné, ako o spoplatnenie časti základnej starostlivosti. Ktorú máme podľa ústavy mať krytú zdravotným poistením.

Hanbou je, ak sa to všetko deje za arogantného predstierania, že my všetci sme hlúpi, iba na ministerstve sú géniovia, ktorí sa tomu rozumejú. A všetko iba preto, aby do zdravotníctva vrátili poplatky, ale tak, aby to tak nevyzeralo.

© Autorské práva vyhradené

22 debata chyba
Viac na túto tému: #ordinačné hodiny #poplatky u lekárov