Tiene Trumpa

Amerika takého prezidenta zjavne v novodobých dejinách ešte nemala. Donald Trump vidí takmer za každou kritikou sprisahanie proti sebe. V USA, ktoré sú vzorom slobody prejavu, útočí na médiá tak, že to už pripomína ataky proti novinárom počas mečiarizmu na Slovensku.

04.12.2017 08:00
debata (6)

Zoznam nepriateľov najnovšie rozšíril dokonca na Federálny úrad pre vyšetrovanie (FBI), ktorý sa podľa neho nachádza doslova v troskách. Trump sa rozčúlil, lebo FBI obvinil Michaela Flynna z klamstva. Jeho bývalý spolupracovník, ktorého dosadil za kľúčového poradcu v Bielom dome a neskôr ho musel vyhodiť, sa priznal, že si vymýšľal, keď popieral styky s ruským veľvyslancom vo Washingtone.

Flynn s ambasádorom možno nič kľúčové nedohodol ani nič zásadné nevyzradil, aj keď je to, samozrejme, otázne. Podstata totiž spočíva v jeho lži. A zároveň v silnom podozrení, že Trump o všetkom vedel a snažil sa prípad zamiesť pod koberec.

Prezident vlastne ukázal na seba, keď zverejnil tweet, z ktorého fakticky vyplýva, že mal začiatkom roku poznatky o tom, že Flynn klamal agentom FBI. Zrejme kvôli jeho kauze zakrátko vyhodil šéfa tohto úradu. Biely som sa snaží vykľučkovať, že správu nepísal Trump, ale jeden člen jeho tímu (skvelý informačný chaos…). Tvrdenie však vyzerá na výhovorku.

Mimochodom, Trump často pôsobí tak, akoby si myslel, že riadi Ameriku ako vlastnú firmu. Asi zabudol, že do funkcie ho vybrali voliči, ktorým má slúžiť, vrátane tých, čo zaňho nehlasovali. V kauze Flynn musia Američania vidieť, že zrejme ututlával klamstvo svojho vyhodeného exporadcu. Alebo prinajmenšom musia nadobudnúť istotu, že slovám šéfa Bieleho domu nemožno dôverovať.

© Autorské práva vyhradené

6 debata chyba
Viac na túto tému: #Donald Trump