Majstri

Slovensko si dlho zakladalo na počestnosti svojich výrobcov potravín. Z množstva veľkých potravinových škandálov, ktoré sa prehnali Európou, ani jeden nemal pôvodcu medzi domácimi potravinármi. Teraz prišla studená sprcha, a to pri výrobku, kde by to spotrebitelia vari najmenej čakali. V testoch priam omračujúcim spôsobom prepadli Spišské párky.

04.12.2017 20:00
debata

Ak to potvrdia supertesty, potom najznámejšie slovenské mäsiarske firmy nehrali so spotrebiteľom čestnú hru, keď ich plnili menším množstvom mäsa a siahli po náhradkách, ktoré v nich nemali čo robiť. Testy urobilo štátne akreditované laboratórium, takže sa nechce veriť, že by si tam vymýšľali. Nepochybne sa budú nanovo preverovať výrobky i podmienky. Ide predsa o veľa, nielen o peniaze, ale aj o povesť výrobcov predovšetkým. A tiež krajiny.

Komu by pred pár rokmi zišlo na um, že sa svetoznámy výrobca áut uchýli k podvodom s katalyzátormi, aby splnil prísne normy. Vidina zisku pomútila rozum nielen slávnej nemeckej značke, ale zdá sa, že aj niektorým slovenským mäsiarom. To, že lacné párky obsahujú balast, bolo verejným tajomstvom. Ale ak sa podvádza aj pri celonárodne známej značke, je to poburujúce a znechucujúce.

Po všetkých prežitých škandáloch sa oprávnene možno opýtať, akú hodnotu má dnes česť výrobcu? Starí majstri, ktorí vymysleli receptúru párkov, čo opantala chute národa, sa musia obrátiť v hrobe, ak sa potvrdí vynachádzavosť ich nasledovníkov. Alebo žeby išlo len o zlý sen?

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Potraviny #testy #Spišské párky