Prehra pre pacienta

Tak aby bolo jasné, parlament nezaviedol nové poplatky v zdravotníctve, ale ako sa ohradil pán minister, „ochranný limit pri priamej úhrade pacienta podľa zverejneného cenníka“. Nech sa to volá, ako chce, jedno je isté: za úkony v doplnkových ordinačných hodinách sa bude platiť. Vraj „iba maximálne“ 30 eur. Na Slovensku to však býva tak, že keď sa určí finančný strop za nejaké služby, ich poskytovatelia sotva idú pod túto úroveň.

06.12.2017 20:00
debata (10)

Kohože to má novela zákona ochraňovať? Alebo skôr, ako hovorili starí Rimania, qui bono? Komu vyhovuje?

Nuž, radovým pacientom iste nie, ani tým, čo pred dvoma rokmi platili za uprednostnené prijatie v ordinácii, hoci mali hlboko do vrecka. Napríklad mamičky, ktorým sa komplikuje život tým, že musia na čas vyšetrenia hľadať pre svoje malé deti opateru. Ani dôchodcovia, čo majú paradoxne zdravotné problémy z hodín strávených v čakárni. Niektorí by si aj priplatili pôvodných desať eur, ale trikrát toľko?! Nadšenie to neprinesie ani zdravotníkom v zaostalejších okresoch na strednom a východnom Slovensku. Tam nevidia zmysel v ťahaní peňazí z ľudí, keď im chýbajú na základné lieky či na zubára.

Potešia sa najmä veľké zdravotnícke siete, ktoré najmä vo väčších mestách sústredili v jednom areáli polikliniku i lukratívne vyšetrovacie zariadenia, o ktoré prišiel štát „vďaka“ Zajacovej reforme. Možno ušetria boháči, ktorí by boli inak ochotní položiť na stôl aj viac ako 30 eur, lebo svoj čas považujú za nezaplatiteľný.

A čo obyčajný plebs? Na doplnkové hodiny poslanci vyčlenili 30 percent ordinačných hodín. Ak na to lekári pristúpia, tým, čo dosiaľ pred ambulanciami postávali hoci aj pol dňa, skrátili šancu dostať sa na vyšetrenie o tretinu času. Takže, qui bono?

© Autorské práva vyhradené

10 debata chyba
Viac na túto tému: #zdravotníctvo #pacienti #poplatky u lekárov