Hra o čas

Parlamentné voľby v Česku priniesli politický pat. Od začiatku bolo teda zrejmé, že z takejto situácie žiadne dobré riešenie nevzíde. Veľmi rýchlo sa totiž potvrdilo, že Andrej Babiš bude zostavovať iba menšinovú vládu, lebo nik s ním do partie ísť nechce. Obava, že by aj iné strany mohli dopadnúť tak ako ČSSD a ľudovci, je nanajvýš oprávnená, a ako ukazujú aktuálne prieskumy, prepad oboch strán sa ešte ani zďaleka neskončil.

07.12.2017 09:00
debata

Na druhej strane, ak v snemovni pri obsadzovaní funkcií a pri schvaľovaní zasadacieho poriadku veľmi dobre fungovala ad hoc koalícia ANO, okamurovci a komunisti, kde majú strany z tzv. demokratického bloku záruku, že v prípade potreby Babiš nebude spolupracovať s týmito dvomi partajami aj ďalej?

Andrej Babiš dostal v stredu od Miloša Zemana poverenie zostaviť vládu. Aj keď je iba málo pravdepodobné, že sa mu hneď na prvý pokus podarí v snemovni získať dôveru, získal niečo dôležitejšie: čas. Pakt Zeman – Babiš má jasnú taktiku, odkladať zostavenie vlády na čo najneskôr. Šéf ANO bude môcť ešte mesiac predstierať, že má záujem dohodnúť sa, najmä s pravicovými stranami. Zároveň jeho emisár J. Faltýnek bude viesť rokovania so svojím starým známym R. Fialom (SPD), s ktorým sa pozná z prostějovskej radnice.

Po prezidentských voľbách, ak by bol Zeman znovu zvolený, po mesiacoch bezvládia môže hlava štátu apelovať na politickú zodpovednosť strán a „zodpovední“ poslanci z SPD a KSČM tak po veľkom prehováraní napokon zdvihnú ruky za Babišov kabinet. Nemôžu to však urobiť hneď, lebo by to nevyzeralo dobre. Na svete tak bude menšinový kabinet s krytím Hradu, opierajúci sa o rôzne ad hoc koalície. Česku tak bude vládnuť človek, ktorý nechcel byť nikdy politikom.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Česko #Andrej Babiš #ČSSD