Politický vandalizmus

Na Zemi neexistuje fliačik pôdy, ktorý by bol nabitý výbušnejšou symbolikou, ako jeruzalemské Staré mesto. Na posvätnom území troch svetových monoteizmov stojí Chrámová hora a Múr nárekov, Chrám Božieho hrobu, mešita Al-Aksá a Skalný dóm.

07.12.2017 20:00
debata (2)

Čokoľvek sa udeje na tomto necelý štvorcový kilometer veľkom území, dotýka sa miliárd ľudí po celom svete. Ostatní s nimi nemusia zdieľať symboliku, musia ju však rešpektovať, ak nechcú zapaľovať oheň pod sudom s pušným prachom. Čo je presne ten dôvod, pre ktorý by mal byť Jeruzalem zakázanou témou pre politických vandalov typu Donalda Trumpa.

I keby sme odmysleli bezprostrednú hrozbu nepokojov na Blízkom východe a inde po svete, škody budú ďalekosiahle.

Trump neurobil nič iné, „len“ symbolické gesto bez substancie. Jediným dôvodom bolo, aby viťúzsky splnil jeden z tých predvolebných sľubov, ktorý ho nič nestojí. Váhu symbolického uznania Jeruzalema za hlavné mesto Izraela sa pritom v zákulisí ešte v stredu pokúšali zľahčovať diplomatické depeše Bieleho domu, ktoré vyšli najavo vďaka agentúre Reuters.

Jedna smerovala sprostredkovane cez amerických diplomatov k izraelským predstaviteľom: americké ministerstvo zahraničných vecí ich žiadalo, aby ich oficiálne reakcie na Trumpovo vyhlásenie boli radšej zdržanlivé. Adresátmi druhej boli európski politici, ktorí mali pochopiť, že Trumpovo uznanie Jeruzalema nebude mať vplyv na definitívny štatút tohto mesta, ktorý môže byť stanovený až po úspešnom mierovom urovnaní izraelsko-palestínskeho konfliktu.

V takomto prístupe je zhmotnená celá tragédia Trumpovej politiky. V roku 2000 stačila polhodinová prechádzka Ariela Šarona po Chrámovej hore na to, aby sud s prachom opäť raz vybuchol. Nasledovali krvavé roky Druhej intifády, v ktorej zahynulo asi tritisíc Palestínčanov, tisíc Izraelčanov a desiatky cudzincov. Jeruzalem neodpúšťa vyhlásenia a gestá na efekt. V Jeruzaleme a širokom okolí dokážu aj prázdne slová zabíjať.

I keby sme odmysleli bezprostrednú hrozbu nepokojov na Blízkom východe a inde po svete, škody budú ďalekosiahle. Spojené štáty fungovali ako mediátor pri urovnávaní sporov Izraela so susedmi, a predovšetkým s Palestínčanmi. Trump túto pozíciu práve zahodil. Navyše sabotoval spoluprácu USA s arabskými krajinami v boji s islamistickými teroristickými hrozbami. A aby toho nebolo málo, jeho krok zvýši nebezpečenstvo hroziace tamojším umierneným režimom typu Jordánska zo strany fundamentalistov, ktorým vyhovuje polarizácia a zvyšujúce sa napätie v regióne.

Celé dekády svetoví diplomati vrátane amerických odsúvajú Jeruzalem až na samý koniec toho, čo je možné a potrebné riešiť. Dokiaľ si tam nárok na svoje hlavné mesto robia dva znepriatelené národy, je jasné, že najprv musí medzi nimi nastať mier. Americký prezident toto poradie postavil na hlavu. Potešil tým izraelskú pravicu, menšinu amerických Židov, ktorá drukuje republikánom, a amerických evanjelikálov, ktorí sa už nevedia dočkať armagedonu a príchodu Krista. Uškodil Američanom, Izraelčanom, Palestínčanom a všetkým ostatným, ktorým sa za koncom sveta necnie.

© Autorské práva vyhradené

2 debata chyba
Viac na túto tému: #Izrael #Palestína #USA #jeruzalem #Donald Trump