V poslednej minúte

Predstava, že by Británia zabuchla za sebou dvere a opustila EÚ bez dohody, nebola iba nočnou morou politikov v Bruseli, ale aj britskej premiérky Theresy Mayovej.

08.12.2017 22:00
debata

V posledných mesiacoch sa však zdalo, že Spojené kráľovstvo smeruje práve k takémuto scenáru, pretože euroskeptickému krídlu v Konzervatívnej strane, ktorému sa pomalý postup rokovaní nepáči, by chaotický odchod z EÚ vyhovoval. Znamenal by odchod Mayovej z Downing Street 10.

Je šťastím v celom tomto nešťastí, že opraty drží stále v rukách Mayová, ktorá si veľmi dobre uvedomuje, že akákoľvek nedokonalá dohoda je vždy lepšia ako žiadna.

Chvíľu to síce trvalo, ale Londýnu napokon došlo, že je to on, kto v brexite ťahá za kratší koniec, lebo neúspech vo vyjednávaní by pocítila Británia oveľa viac ako EÚ. Tým, že medzi Írskom a Severným Írskom nevznikne tvrdá hranica a podarilo sa dosiahnuť kompromis aj v ďalších otázkach, tak v poslednej chvíli bol zažehnaný krach ďalších rokovaní o brexite.

Je zrejmé, že Británia, ktorá si v minulosti užila teroru IRA vo vrchovatej miere, nemá záujem tento konflikt oživovať, a tak radšej pristúpila na kompromis. Faktom však zostáva, že skutočný boj o naozaj citlivé témy ešte len príde. Až potom nastane okamih pravdy.

Mayová, ktorá má veľmi slabú pozíciu vo vláde – jednak v parlamente závisí od podpory 10 severoírskych unionistov, jednak čelí silnej vnútrostraníckej opozícii, tak bude musieť bojovať na dvoch frontoch – v Bruseli aj doma so zástancami tvrdej línie. V priebehu rokovaní sa môže hocikedy pošmyknúť a zlomiť si väzy. Hrozba chaotického odchodu Británie z EÚ tak nie je definitívne zažehnaná.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Veľká Británia #Brexit #IRA #Theresa Mayová