Nevstúpiš do tej istej rieky

V stredu sa začnú koaličné rozhovory medzi CDU a SPD, čo je potvrdením známej pravdy, že politici robia to, čo musia, a nie to, čo by robiť naozaj chceli.

11.12.2017 08:00
debata

Dôvody, pre ktoré líder SPD Martin Schulz odmietal vstúpiť do veľkej koalície, nijako nepominuli. Sociálni demokrati z nej vyšli zakaždým oslabení a rozum im preto káže: nevstúpiš tretíkrát do tej istej rieky. Po volebnom debakli by im bolo skutočne najlepšie v opozícii, kde by sa mohli zotaviť. Zodpovednosť za vlastnú krajinu a Európu im však po krachu rokovaní o Jamajke velí prijať ponuku od Angely Merkelovej.

Na štyri roky tak Nemecko bude mať stabilnú vládu (ktorá však bude disponovať len tesnou väčšinou). Cena za túto stabilitu však bude priveľká. Tým, že Merkelová presadzovala centristickú „bezhodnotovú“ politiku a do značnej miery sa jej podarilo zmazať rozdiely medzi CDU a SPD, vzniká veľký priestor naľavo i napravo.

Keď budú obe strany ďalšie volebné obdobie vo vláde, tak sa lídrom opozície stane Alternatíva pre Nemecko, ktorá zaplní uvoľnený priestor napravo, no bude magnetom aj pre sklamaných voličov SPD. V konečnom dôsledku tak o štyri roky pre Nemecko, ale aj celý kontinent nastanú veľmi krušné časy.

Tieto riziká si uvedomujú aj mnohí členovia SPD, preto pre Schulza nebolo ľahké ich presvedčiť, aby zdvihli ruku za rokovanie s kresťanskými demokratmi. Aktuálne prieskumy naznačujú, že z nových volieb by SPD vyšla ešte oslabenejšia, väčšina „socdemákov“ preto preferuje podporu menšinovej vlády. Dokonca aj novozvolená podpredsedníčka SPD N. Kohnenová. Aj keď Nemecko nemá s takouto vládou skúsenosť, momentálne je to najlepšie z najhorších možných riešení.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Nemecko #Angela Merkelová #SPD #CDU/CSU #Martin Schulz #koaličné rokovania