Realita a realita

Vo švédskom Göteborgu sa niekto pokúšal podpáliť synagógu.

11.12.2017 08:00
debata (4)

V libanonskom Bejrúte sa polícii iba použitím slzotvorného plynu podarilo odvrátiť dav smerujúci k veľvyslanectvu USA. V Jeruzaleme útočník dobodal a ťažko zranil izraelského vojaka. Nepokoje v oblasti majú od piatka minulého týždňa najmenej štyri obete na životoch a desiatky zranených.

Keď Benjamin Netanjahu vyzýva v Bruseli európskych lídrov, aby prijali realitu, pretože iba tak bude možné docieliť mier medzi Izraelčanmi a Palestínčanmi, túto časť reality nepripomína. Nikto v Európe nepopiera, že pre Izrael je hlavným mestom Jeruzalem, kde sídli izraelská vláda, parlament i štátne úrady. Nikto v Európe tiež nepopiera, že Jeruzalem bude raz hlavným mestom Izraela, v ktorom budú sídliť aj zastupiteľské úrady štátov Európy a sveta. Dnešnou realitou však je, že v Jeruzaleme nesídli žiadna zahraničná ambasáda, pretože všetky sú v Tel-Avive.

Tí, ktorých Netanjahu vyzýva na zmenu postoja, totiž hovoria, že cesta k plnému uznaniu Jeruzalema vedie cez mierový proces s Palestínčanmi, a nie naopak, ako to tvrdia izraelský premiér s americkým prezidentom. Dokiaľ je v hre idea dvoch štátov, izraelského a palestínskeho, dovtedy je v hre Jeruzalem ako hlavné mesto oboch, pretože Palestínčania považujú za svoje hlavné mesto východný Jeruzalem. To je tiež realita.

Antisemitizmus a útoky na synagógy sú tupé a nebezpečné, ako vždy. Rovnako tupé a nezmyselné, ako sú konšpiračné teórie o svetovládnej loby, ktorá je podľa šíriteľov týchto teórií samozrejme vinná aj za nezodpovedné uznanie Jeruzalema od Donalda Trumpa. Povýšenie Trumpa na politika, ktorý je vedený nejakými transcendentnými úvahami, je mimo. Ak minulý týždeň splnil svoj predvolebný sľub, nebol to sľub voličom, ale niektorým donorom. A nesplnil ho preto, aby podporil politické, či nebodaj náboženské ciele, ale pre finančnú podporu.

Cesta k plnému uznaniu Jeruzalema vedie cez mierový proces s Palestínčanmi, a nie naopak, ako to tvrdia izraelský premiér s americkým prezidentom.

Tragédia politikov typu Trumpa je v tom, že pri sledovaní profánnych cieľov (peniaze) ignorujú politické a iné škody, ktoré tým narobia. Práve tak, ako Trump ignoroval varovania svojich bezpečnostných poradcov, svojho šéfa diplomacie i svojho ministra obrany. Ako napokon ignoroval iných svojich donorov, ktorí ho tiež od kroku odrádzali. Hľadať tu nejaké náboženské či etnické deliace čiary je rovnako hlúpe, ako si myslieť, že Netanjahu hovorí za celý Izrael.

Realitou je, že Trump urobil gesto, ktoré sa teraz Netanjahu pokúša v Európe vykresliť ako realitu, ktorú treba rešpektovať. Realitou je, že Trump má v regióne vzhľadom na zdecimovanie americkej diplomacie len minimum skúsených diplomatov, čo otvára priestor jeho zaťovi Jaredovi Kushnerovi, amatérovi tak v politike, ako v diplomacii. A realitou je, že mierový proces, ktorý bol v posledných rokoch i tak v kóme, sa celkom zbytočne posunul ešte o kus naspäť. Uznať realitu izraelského nazerania na Jeruzalem neznamená ignorovať všetky tieto iné jej zložky.

© Autorské práva vyhradené

4 debata chyba
Viac na túto tému: #jeruzalem #Benjamin Netanjahu #Donald Trump