Dvakrát merať

Dve významné developerské spoločnosti na poslednú chvíľu stiahli žiadosti o udelenie štatútu „významnej investície“ pri budovaní nových štvrtí východne od historického centra Bratislavy. Vláda ich mala posúdiť na zajtrajšom rokovaní.

11.12.2017 22:00
debata (2)

Peter Pellegrini by sa teraz nemal čertiť. Za „populistickým tlakom“ nestoja totiž iba mestskí (a parlamentní) poslanci. Projekty vážne spochybňujú aj jeho traja kolegovia z vlády, dotknuté mestské časti a občania, ktorí by zrejme podľa vicepremiéra mali byť šťastní, že sa ktosi stará o ich budúce blaho. Akurát že developeri chceli s požehnaním vlády zaskočiť jednotlivé ministerstvá, samosprávne orgány, kultúrne a odborné inštitúcie, ako aj verejnosť. Najprv neľútostne zbúrali areál PKO, teraz sa ako hlavný argument na urýchlenie výstavby používa absencia kongresového centra.

Prečo by práve najväčšie stavebné korporácie mali byť v prosperujúcej metropole oslobodené od miestneho poplatku za rozvoj? Prečo by okrem logického zníženia byrokracie mali dostať možnosť vyvlastňovať pozemky, ak sa budú ich majitelia (vrátane štátu) vzpierať? Súčasne by chceli veľkým oblúkom obísť pôvodné architektonické zámery, štúdie v oblasti efektívnosti dopravy a dôsledkov na životné prostredie či taký „detail“, ako je požiadavka návštevníkov Národného divadla, aby počas predstavení nemuseli počúvať rachot a zvonenie okoloidúcich električiek.

Bratislava určite nie je spiacou krásavicou na Dunaji. Naopak, už je dlho vystavená až deštrukčnému stavebnému boomu. Každý jej iste dopraje, aby vyrástla zo svojich adolescentných chorôb a provinčných obmedzení – do veľkosti, a najmä do krásy. Ale až po uvážlivej diskusii všetkých, ktorých sa to týka, v prvom rade jej obyvateľov.

2 debata chyba
Viac na túto tému: #Bratislava #investície #Peter Pellegrini