Zimná vláda

Česká republika má novú vládu. Či to bude iba vláda „zimná“, a po nej príde druhý pokus, sa dá v tejto chvíli ťažko povedať. Isté je iba to, že to bude „vláda Agrofertu“.

14.12.2017 09:00
debata

Symboly majú v politike veľký význam. Aj preto sa nový Babišov kabinet pred svojím vymenovaním išiel pokloniť k hrobu Tomáša G. Masaryka, a aby zdôraznil svoju ľudovosť, do Lánov sa vybral autobusom. Rovnako symbolické je však i to, že jeho členovia sa nestretli pred vládnou – Strakovou akadémiou, ale pred sídlom Agrofertu. Tým je povedané úplne všetko.

Pôjde teda o skutočne Babišovu „agroferťácku“ vládu, lebo v nej budú sedieť len ním vybraní ľudia. Jedným z mála pozitív je to, že sa potom nebude môcť na nikoho vyhovárať. Negatíva však prevažujú.

Hoci by bolo slušné, že dokiaľ vláda nezíska dôveru v snemovni, nebude robiť zásadné rozhodnutia, no asi len ťažko to možno čakať od Andreja Babiša. Ten totiž neustále zdôrazňuje, že jeho vláda bude viac makať, ako kecať, a to aj bez dôvery. Existuje preto oprávnená obava, že sa pustí do personálnych čistiek na ministerstvách a v štátnych firmách a všade dosadí svojich ľudí. Vymeniť môže aj štátneho zástupcu a pod tlakom sa zrejme ocitnú aj verejnoprávne médiá, ktoré tak ležia v žalúdku jeho spojencovi Milošovi Zemanovi.

Dôkazom toho, že pakt Babiš – Zeman naozaj funguje, je i to, že prezident vymenoval vládu, ktorá sa ani nepokúšala získať v parlamente dôveru, a na revanš ANO nepostavilo vlastného prezidentského kandidáta. Ak všetko klapne tak, ako má – čiže Zeman vyhrá voľby a následne Babišov kabinet získa dôveru – dá sa očakávať, že to bude iba začiatok „krásneho priateľstva“.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Česko #Andrej Babiš