Zmätok v hlavách

Väčšina obyvateľov Slovenska je spokojná s členstvom v Európskej únii, väčšina si tiež myslí, že NATO je dôležité pre našu bezpečnosť.

14.12.2017 20:00
debata (18)

Väčšina obyvateľov tej istej krajiny však vníma geopolitické zaradenie Slovenska niekde medzi Západom a Východom. Popularita konšpiračných stránok medzi obyvateľmi Slovenska klesá, zato rastie počet obyvateľov Slovenska, ktorí veria konšpiračným teóriám.

Je to možné? Asi áno, keďže sú to výsledky hodnoverného prieskumu, ktorý pre organizáciu Globsec urobila agentúra Focus. Je to aj vysvetliteľné? Jedno vysvetlenie ponúka názov tejto úvahy.

Viera v konšpirácie od človeka nevyžaduje nič konkrétne. Taký človek môže žiť ďalej svoj život a byť akurát spokojný s tým, že pozná „celú pravdu“. Väčšinou bez najmenšej potuchy, odkiaľ tie nezmysly, počnúc juvenilnou justíciou v Nórsku a končiac hoci Sorosovým migračným sprisahaním proti Európe, vlastne pochádzajú.

Lenže viera v konšpirácie nie je nevinným koníčkom. Ak opomenieme jedincov, ktorí spájajú svoje obavy z očkovania a zo židovskej svetovlády s nácvikom boja zblízka v našich lesoch, tí ostatní, akomak normálni, majú tiež v rukách zbraň: sú voličmi. Práve s tým ráta ruská kampaň, ktorá nie je jediná, ale u nás hrá prím. Režim autokrata, ktorý nahradil jeľcinovskú oligarchiu svojou vlastnou a pokúša sa spáriť sovietsky imperializmus s pátosom samoderžavia, dobre vie, že na rozdiel od Ruska, kde drží verejnú mienku pod kontrolou, v Európe je verejná mienka otvorená a zraniteľná.

Je len jeden spôsob, ako čeliť pohodlnej viere v nezmysly: nepohodlné vysvetľovanie, ako Európa a svet fungujú naozaj.

Konšpiračné teórie šírené štátnymi aparátmi nie sú v dejinách ničím novým. Na súčasnej vlne protizápadných a protieurópskych výmyslov je nové dokonalé využitie informačných technológií, ktoré im umožňuje zasiahnuť populáciu celoplošne a naraz. Ich obsah napríklad v čase volieb je možné operatívne prispôsobovať meniacej sa situácii: vyzerajú tak spontánnejšie, a preto aj hodnovernejšie.

Majú však aj svoj dlhodobý účinok. V krajine, ktorá sa aj bez Putina potýka s romantickými predstavami o tom, že bude tvoriť most medzi Západom a Východom, nemôže byť účinok iný, než aký je: zmätok. Nadpolovičná väčšina obyvateľov Slovenska vie, že EÚ je zárukou slušného života a NATO je bezpečnostnou platformou. Mýty však žijú ďalej: nadpolovičná väčšina vidí miesto Slovenska kdesi „medzi“. Očividne tých, ktorí sú v oboch väčšinách naraz, nijako netrápi, že to „medzi“ znamená súčasne aj „von“ z EÚ i NATO. Dezinformačné stránky strácajú na popularite, mierne stúpa kredit serióznych médií, ale dezinformáciám sa darí stále viac. A tak ďalej.

Je len jeden spôsob, ako čeliť pohodlnej viere v nezmysly: nepohodlné vysvetľovanie, ako Európa a svet fungujú naozaj. Čeliť dezinformačnej kampani kampaňou informačnou. Inak budeme odkázaní iba na šťastie, že sa u nás nenašiel dostatočne populárny demagóg, ktorý by mýty a dezinformácie spojil do jednoliateho politického programu. Prestaňme si myslieť, že toto šťastie nám musí priať navždy: stačí pohľad k susedom „hore“, „dole“ či „vedľa“.

© Autorské práva vyhradené

18 debata chyba
Viac na túto tému: #EÚ #NATO