Niet nad dobrý plán

Plánovanie je užitočné, ak spĺňa zopár podmienok. Taký plán by sa napríklad nemal pokúšať znásilňovať realitu, ale mal by z nej vychádzať.

18.12.2017 07:00
debata

A ten, kto plánuje, by mal byť prvý v dodržiavaní plánu, až potom môže komandovať ostatných. Spĺňa plán na zavedenie elektronického zdravotníckeho systému takéto podmienky?

Akcia eHealth, alebo po novom eZdravie, vypukla v roku 2008 a pôvodne mala byť hotovou vecou už v roku 2013. Stalo sa však to, čo už mnohokrát predtým: systém sa „nestal“. Dnes, po uplynutí ďalších piatich rokov a po minutí zhruba päťdesiatich miliónov eur, by malo byť podľa plánu všetko pripravené na celoplošný nábeh od 1. januára budúceho roku. Kdežeby.

Mnohým ambulantným i nemocničným doktorom chýbajú vstupné kódy (PIN) napriek tomu, že o ne relatívne včas zažiadali, iným lekárom chýbajú čítačky čipových občianskych preukazov, ktoré majú slúžiť ako pacientske karty. Ďalší by systém možno aj zaviedli, no nemajú naň pripravený hardvér, keďže ich zánovné počítače fungujú len so staršími operačnými systémami, a podobne. Skrátka a dobre, keby sa teraz písal december 2016, bol by to námet na mierne znepokojenie a nádej, že ten rok pred zavedením systému bude na zacvičenie doktorov a pomoc s ich IT problémami azda stačiť.

Nielenže sa však píše december 2017 a do spustenia eZdravia tak zostávajú zhruba dva týždne, ale december 2017 sa píše na Slovensku. To je tam, kde keď štát nie je schopný dodržať svoje vlastné termíny ani prispôsobovať svoje plány realite, nič sa nedeje – keď však majú problémy koncoví užívatelia, v tomto prípade lekári a ich pacienti, ten istý štát pohotovo vymyslí systém sankcií.

Na rozdiel od takého Rakúska, kde elektronický zdravotný systém zavádzajú postupne desať rokov a zatiaľ sú v tom tesne za polovicou, u nás sa vymyslí stachanovský termín – všetci naraz! – a beda každému, kto ho nesplní. Podľa ministerstva zdravotníctva sa vraj nemusí nikto báť, pretože „objektívne príčiny“ nesplnenia termínu 1. januára 2018 nebudú penalizované. Ktohovie, či bude medzi takými „objektívnymi príčinami“ napríklad i to, že lekári, ktorí o prístupové kódy zažiadali v septembri, do dnešného dňa nič nedostali. Pretože to rozhodne nie je ich chyba, práve tak, ako ich chybou nie je to, že nemajú širokopásmový káblový internet, čítačku čipových občianskych a podobne.

O výhodách elektronizácie netreba polemizovať. Je jasné, že keď sa povedzme Trnavčanovi čosi stane v Snine a tamojší lekár sa pár kliknutiami myšou dostane k jeho zdravotným záznamom, bude to znamenať, že predsa len hádam žijeme v modernom svete. Aj vtedy, keď sa vďaka eZdraviu pacienti budú môcť sami objednať k akémukoľvek doktorovi na presne stanovený čas… Aha, pardon. S takýmito vymoženosťami má už ministerstvo iné plány. Áno, čo štátny aparát robí, dobre robí, občan má len dodržiavať plány a znášať sankcie.

debata chyba
Viac na túto tému: #eHealth #komentár