Nová rakúska vláda: Prisilná viedenská káva

Rakúsko sa vinou nástupu novej vlády zapísalo do knihy svetových rarít.

18.12.2017 20:00
debata (19)

Na jej čelo sa postavil najmladší premiér planéty, 31-ročný Sebastian Kurz, a na moci sa budú podieľať aj krajne pravicoví slobodní (FPÖ). Tí sa ani veľmi netaja tesnými väzbami na politických extrémistov. S francúzskym Národným frontom a holandskou Stranou slobody tvoria v europarlamente spoločnú frakciu Európa národov a slobody.

Zrejme iba pre vrcholiace rokovania o rozdelení ministerských kresiel sa predseda FPÖ, odvčera vicekancelár Heinz-Christian Strache, v sobotu nezúčastnil na pražskej schôdzke s Marine Le Penovou, Geertom Wildersom a ich hostiteľom Tomiom Okamurom, ktorí neraz žlčovite broja proti európskej integrácii, moslimom a migrantom.

Na začiatku 21. storočia u našich susedov vládla obdobná zostava, za čo si vtedy ľudovci (ÖVP) vyslúžili od medzinárodnej verejnosti ostrú kritiku. Lenže teraz sa vo Viedni nalievala iná káva. FPÖ získala aj také dôležité rezorty, ako je vnútro, obrana a zahraničie. Ľudovci zase od slobodných prevzali populistickú až nenávistnú agendu, čo im prinieslo volebné vavríny. Navyše, novovymenovaný kabinet už nebude stáť v EÚ tak osamote ako pred štvrťstoročím za spolkového kancelára Wolfganga Schüssela. Ultrakonzervatívne vedenie udáva politický tón i v Maďarsku a Poľsku.

Kým včera vo Viedni protestovali tisícky ľudí s transparentmi „Nechceme nacistické svine!“, dnes sa Kurz ponáhľal do Bruselu. Chce tam vysvetľovať, že nemusia mať až taký strach z ďalšieho vývoja v krajine. Napriek tomu výsledky nedávnych volieb nielen v Rakúsku, ale aj Nemecku či Česku, kde si krajne pravicové sily tiež polepšili, hoci zostali v opozícii, ukazujú, že Európu obchádza nebezpečne hnedé strašidlo.

© Autorské práva vyhradené

19 debata chyba
Viac na túto tému: #Rakúsko #Sebastian Kurz #FPÖ #rakúska vláda