Šťastné čierne ovce

Keď sa bábkovodič poľských konzervatívcov Jarosław Kaczyński rozhodol vymeniť Beatu Szydłovú na čele poľskej vlády, cieľom mu bolo zlepšiť imidž strany Právo a spravodlivosť (PiS). V Európe, kde Szydłová akurát tak vyvolávala pocity trápnosti, aj doma, kde chce PiS zaujať centristických voličov skôr svojimi ekonomickými plánmi, ako tlačiť na pílu v beztak vybičovanej atmosfére „kultúrnych vojen“.

20.12.2017 22:00
debata (19)

Či si nechajú zalepiť oči poľskí voliči, ešte sa len uvidí. Isté však je, že Európska únia si oči zalepiť nenechala. Jediným dôvodom, pre ktorý zrejme nepristúpi až k najsilnejšej zo sankcií – k dočasnému suspendovaniu hlasovacích práv Poľska – bude fakt, že takéto opatrenie je vopred rozhodnutý vetovať predseda maďarskej vlády Viktor Orbán.

Mateusz Morawiecki nepôsobí v európskych kruhoch ako slon v obchode s porcelánom, čo bolo vlastné Szydłovej. Problém však spočíva v tom, že nový premiér má obhajovať staré politiky, ktoré už dostali Poľsko na okraj: predovšetkým „justičnú reformu“, ktorá de facto likviduje princíp deľby moci v demokratickom štá­te.

Pri všetkej kritickosti k tomu, čo sa deje u nás, želajme si, aby sa naši susedia radšej opäť pridali k nám, nie naopak.

Napokon, aká zmena sa dá čakať, keď Morawiecki doteraz slúžil ako vicepremiér a bývalá premiérka sa akurát presunula na uprázdnené vicepremiérske kreslo? Veci sotva pomáha tiež to, keď Morawiecki vyhlasuje, že jeho snom je „znovu pokresťančiť Európu“, ktorej vyčíta, že sa vraj prepadla do hlbín konzumu a „nedostatku princípov a hodnôt“.

Nuž konzum v tej či onej podobe bude presne to, čo bude poľským voličom ponúkať premiér – bývalý minister financií. A čo sa princípov a hodnôt týka, práve v týchto dňoch tá údajne zlá a zosvetštená Európa rieši problém, čo robiť s vládami, ktoré s nacionalistickou a pseudoduchovnou rétorikou na perách likvidujú princípy a hodnoty demokracie i ľudských práv. Inými slovami, čo robiť s Kaczyńským, Orbánom a podobnými lídrami?

Môžeme si my tu našich Bašternákov a ústavné súdy obúchavať o hlavy, koľko chceme, faktom zostáva, že Slovensko v rámci stredoeurópskeho regiónu čoraz viac pôsobí ako oáza príčetnosti.

U susedov v Česku sa chystajú na vládu oligarchu, ktorý si nerobí veľa starostí s vládou práva. Zatiaľ čo Andrej Babiš voličom ťahá pod nosy populistické motúzy, štát sa chystá riadiť ako firmu – ako svoju vlastnú súkromnú firmu. U ďalších susedov v Rakúsku sa práve sformovala vláda, v ktorej ľudovci prepustili ministerstvá vnútra, zahraničných vecí a obrany krajnej pravici. Týmto rezortom sa zvykne vravieť kľúčové. Ich „kľúčovosť“ však môže nadobudnúť ešte onakvejší význam, keď si uvedomíme, že obranu bude viesť niekdajší prispievateľ do extrémistických plátkov a vnútro povedie človek, ktorý začínal kariéru ako autor prejavov kontroverzného Jörga Haidera.

Hoci v Európe sú momentálne čiernymi ovcami Orbán s Kaczyńským a ktovie, ako časom dopadnú Babiš so Sebastianom Kurzom, v našom regióne sa čiernymi ovcami, len naruby, stávame my. Pri všetkej kritickosti k tomu, čo sa deje u nás, želajme si, aby sa naši susedia radšej opäť pridali k nám, nie naopak.

© Autorské práva vyhradené

19 debata chyba
Viac na túto tému: #Poľsko #Európska komisia #utečenci