Smelo do izolácie

Každému v Bezpečnostnej rade OSN bolo vopred jasné, že Spojené štáty budú vetovať návrh Egypta na zvrátenie uznania Jeruzalema za hlavné mesto Izraela.

21.12.2017 22:00
debata (13)

Napriek tomu všetci ostatní vrátane dlhodobých najbližších spojencov a partnerov Spojených štátov v rámci NATO z Veľkej Británie a Francúzska hlasovali za návrh, a teda proti Donaldovi Trumpovi.

V diplomacii a medzinárodnej politike nemusí ísť vždy len o to, kto koho prehlasuje, či kto komu čo vetuje. Niekedy môže byť dôležité aj jednoducho vyložiť karty na stôl a spoluvytvárať tak medzinárodný tlak. Podobne od rezolúcie, o ktorej hlasuje plénum Spojených národov a ktorá z pôvodného egyptského návrhu vychádza, sa všeobecne neočakáva, že by mala silu zmeniť Trumpovu politiku voči Jeruzalemu, bez ohľadu na pomer, akým sa skončí hlasovanie.

Problém je v tom, že medzinárodný diplomatický tlak je príliš subtílnou a vo svojich dôsledkoch takmer celkom neúčinnou veličinou, ak si kladie za cieľ zmeniť správanie niekoho, kto si na diplomatické rokovania navlieka boxerské rukavice.

„Dostávajú stovky miliónov dolárov a dokonca miliardy dolárov, a potom hlasujú proti nám. Nech si len hlasujú. Aspoň veľa ušetríme. Nám je to jedno,“ znel výhražný komentár amerického prezidenta. V Egypte, ktorý patrí medzi štáty, ktoré rozvojovú pomoc od USA dostávajú, k jeho slovám nepotrebujú žiaden zvláštny výklad.

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu, ktorý v ostatnom čase neuspel pri svojom pokuse presvedčiť Európu, že jednostranné vyhlásenie Jeruzalema za hlavné mesto Izraela je dobrý nápad a dokonca príspevok k mieru medzi Izraelom a Palestínčanmi, rovno vyhlásil OSN za „dom lži“.

V diplomacii a medzinárodnej politike nemusí ísť vždy len o to, kto koho prehlasuje, či kto komu čo vetuje.

U Trumpa, ktorý zdecimoval americkú diplomaciu, nechávajúc neobsadených množstvo kľúčových postov nielen na ambasádach USA vo svete, ale aj v domácich analytických tímoch, človek nikdy nevie. Je možné, že prezident, ktorému vraj na stôl dávajú analýzy v maximálnom rozsahu jednej á štvorky aj s mapkami a grafmi, pretože pri dlhších textoch neudrží pozornosť, naozaj netuší, o čom hovorí.

Skúsený Netanjahu však veľmi dobre vie, že rovnako ako OSN nemá žiadnu moc zastaviť izraelskú a americkú pravicu, americká a izraelská pravica nemajú nijakú moc zastaviť ohlas, aký celkom zbytočný Trumpov krok s Jeruzalemom vyvolal vo svete. Sotva ho zastavia aj Trumpove hrozby zastavenia rozvojovej pomoci pre tých, čo sa na pôde Valného zhromaždenia rozhodnú hlasovať proti USA. Ten ohlas totiž pre svoju existenciu nijaké rezolúcie OSN nepotrebuje.

Ak by sa o vážnych medzinárodných problémoch nehlasovalo podľa toho, kto od koho dostáva peniaze, ale podľa merita tých problémov, všeličo by možno na svete vyzeralo inak. A ešte jedna vec Netanjahua od Trumpa odlišuje. Zatiaľ čo izraelský premiér sa horko-ťažko snaží vymaniť sa z izolácie, americký prezident sa do nej rúti, akoby po ničom inom netúžil.

© Autorské práva vyhradené

13 debata chyba
Viac na túto tému: #Izrael #USA #OSN #veto #jeruzalem