Vianoce so svedomím

Tak sa nám zase rok s rokom zišiel. Veru, beží to čoraz rýchlejšie. Zrejme už v slávnostnej nálade chystáte štedrovečerný stôl. Aj u vás bude cez sviatky opäť všetkého hojno? Jedla, pitia, darčekov? Tešíte sa na rozhovory pod stromčekom, šťastné vnúčatá, koledníkov, polnočnú, hádam aj zasnežené prechádzky...

23.12.2017 14:00
debata (6)

Nuž ale, dovoľte otázku. Nehlodá niektorým z vás niekde hlboko v hlave i drobný červík pochybnosti? Napríklad z toho, že ste to s vianočnými nákupmi tentoraz naozaj prehnali? Že ste na Vianoce nazhŕňali veľa vecí, ktoré až tak veľmi nepotrebujete? Ktoré vôbec nepotrebujete?! Vy ani vaši blízki? A z ktorých sa už v januári vykľujú úplné zbytočnosti?

Nebudú vám náhodou len doma prekážať, kým sa časom prípadne nevyskytne príležitosť, aby ste ich „posunuli ďalej“? Priateľovi, či skôr nepriateľovi?

Správať sa k sebe s úctou, pomáhať si, venovať svoj čas tým, čo nás potrebujú. To sú tie pravé hodnoty, ktoré by sa mali propagovať v reklamách.

Verte, to sa stane iba v lepšom prípade. V horšom vám o mesiac, dva, tri príde „pozdrav“. Že za rozšafnosť treba uhradiť prvú splátku. A potom ďalšiu, ďalšiu a ďalšiu… Pretože každé požičané treba časom vrátiť. Potom sa človek nestíha spamätať. Ak si doprial nad svoje možnosti, z kolotoča dlhov už nevystúpi.

Vianoce nie sú len o tom, že sa treba stíšiť, spoločne si užívať rodinný krb a mať sa všetci radi. Sú aj o zodpovednosti. Azda najkrajšie sviatočné dni v roku by predsa nemali byť dôvodom nešťastí, ktoré plynú z toho, že sme sa pre ne zadlžili na mesiace, roky, navždy.

Ešte slovo k niektorým pánom hercom, hereckým dámam. (Naozaj niektorým, česť tým, čo odolávajú.) Konkrétne je to o vás, čo ste mesiace pred Vianocami našinca v reklamách presviedčali, ako ľahko môže prísť k peniazom na všetko hmotné, po čom mu srdce plesá. Spomínate si, ako ste sa v roku 1989 v zamatovej pridali k študentom? Tvrdiac, že vám komunisti kradli tváre? Tak prečo si ich teraz ľahkovážne necháte kradnúť „dobrodincami“, ktorí si vašu tvár pre svoje ciele kupujú celkom zámerne.

Herec, aspoň ten ozajstný, nie je obyčajný človek. Herci sú svedomím národa. Hercov ľudia poznajú, milujú, sú pre nich hrdinami, vzormi a – veria im. Aj vtedy, keď ich navádzajú požičať si peniaze. Čo je dosť nebezpečné v krajine, kde sa vedie tri a pol milióna exekúcií.

(Nielen) na Vianoce si radšej treba pripomínať dve zlaté pravidlá: 1. Všetko, čo nezjete, vám padne na úžitok. 2. Najväčšiu zľavu dostanete na tie výrobky, ktoré si vôbec nekúpite. A (nielen) zvyšok roka je dobré stráviť najmä v pokoji a pohode. Pretože život nie je bohatý zhŕňaním „vecí“. Aj bez nakupovania harabúrd dokáže byť každý jeden deň niečím zaujímavý a poučný. V každom sa dá nájsť niečo pekné.

Máme šancu vychutnávať si naše dni, pokiaľ môžeme. Nevieme, netušíme, čo bude zajtra. Možno žiadne zajtra nebude. Správať sa k sebe s úctou, pomáhať si, venovať svoj čas tým, čo nás potrebujú. To sú tie pravé hodnoty, ktoré by sa mali propagovať v reklamách.

© Autorské práva vyhradené

6 debata chyba
Viac na túto tému: #Vianoce #predvianočné nákupy darčekov