Zásadný postoj

Centrum Betlehema a ďalších miest spojených s biblickým narodením a pôsobením Ježiša sa cez vianočné sviatky ponorili do pološera.

26.12.2017 22:00
debata

O vypnutí slávnostného osvetlenia rozhodli starostovia na protest proti uznaniu Jeruzalema za hlavné mesto Izraela vládou Spojených štátov. Namiesto vítania státisícov kresťanských turistov, z ktorého sa tešili arabskí i židovskí obchodníci, „Svätú zem“ zaplavili demonštrácie Palestínčanov aj izraelských mierových aktivistov.

Dôvod? Prezident Donald Trump prerušil „status quo svätých miest“, ktorý sa neodvážili spochybniť ani jeho republikánski predchodcovia. Keď Valné zhromaždenie OSN v predvečer Vianoc rokovalo o rezolúcii odsudzujúcej jeho krok, použil voči členom tejto celosvetovej organizácie slovník, za ktorý by sa nehanbili ani americkí jastrabi v prejavoch v 50. a 60. rokoch minulého storočia adresovaných tzv. banánovým republikám. Vraj bedlivo sleduje, ako budú hlasovať krajiny, ktoré dostávajú od USA finančnú pomoc.

Okrem USA a Izraela sa postavilo proti rezolúcii sedem štátov typu Guatemala, Hondarus, Marshallove ostrovy, Palau, Paraguaj či Togo, zdržalo sa 35 delegácií, i naši traja partneri z visegrádskej štvorky. Slovenskej diplomacii patrí ocenenie, že sa zachovala zásadovo, tak ako väčšina krajín Európskej únie.

O to viac prekvapila najnovšia „štichpróba“ izraelských médií, že o premiestnení ambasády z Tel Avivu do Jeruzalema rokuje desať štátov, medzi nimi aj Slovensko. Nasledovalo oficiálne dementi. Jediným správnym je riešenie „dvojštátia“. Teda, Izrael má právo na bezpečnosť a Palestínčania na svoju štátnosť a zvrchovanosť. Pritom na budúcom štatúte Jeruzalema sa majú dohodnúť obe strany. Akurát, že najbližšie tri roky sa slovenským politikom neodporúča chodiť s prosíkom do Bieleho domu.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Izrael #jeruzalem