Nízka hodnota života

Najnovšie uverejnená štatistika Detského fondu OSN šokuje. Osobitne správy o tom, akej brutality sa voči deťom dopúšťajú vo viacerých afrických a ázijských krajinách zmietaných vojenskými konfliktmi a vyčíňaním bánd hrdlorezov.

28.12.2017 22:00
debata (7)
Zločincov, ktorí majú navyše tú drzosť, že sa vydávajú za spravodlivých bojovníkov v mene akýchsi náboženských ideí. Terčom útokov sa stávajú stovky škôl v čase vyučovania, nemocnice, obydlia chudobných i športové ihriská. Cynické zabíjanie, zmrzačovanie, znásilňovanie a zotročovanie dievčat a chlapcov, ktorých zneužívajú aj pri bojových prepadoch ako živé štíty alebo na páchanie samovražedných atentátov. K tomu treba pripočítať milióny najmenších, ktorých aj s rodičmi následkom vojen a terorizmu vyháňajú z domovov, trpia biedou, chronickým hladom, epidémiami chorôb, absenciou základnej zdravotníckej pomoci.

Výzva Unicefu, aby všetky strany konfliktov postupovali na základe medzinárodného práva a ihneď ukončili zločiny páchané na deťoch, však pripomína hádzanie hrachu na stenu. Akoby sme chceli kriminálnikov usvedčených z lúpežných vrážd presviedčať, nech sa správajú podľa filmového zlodeja – džentlmena Arsèna Lupina.

Dôležitejšie by bolo odpovedať na otázku, prečo má vo veľkej časti rozvojového sveta takú nízku cenu nielen jednoduché šťastie a zdravie dieťa, ale aj jeho holý život. Vinu za to predsa nenesú rodičia. Kto tam v mene zištných záujmov vyvoláva konflikty, pre koho sú výhodné čoraz väčšie dodávky smrtiacich zbraní? Paradoxne by nad tým mali premýšľať najmä politickí a ekonomickí lídri v krajinách, kde sa robí všetko pre záchranu každého, aj ťažko chorého dieťatka.

© Autorské práva vyhradené

7 debata chyba
Viac na túto tému: #deti #ľudské práva #Unicef