Slovenské storočie

O uplynulom storočí sa zvykne hovoriť ako o „krátkom 20. storočí“, ktoré nasledovalo po „dlhom 19. storočí“. Z nášho pohľadu však historický úsek orámovaný rokmi 1918-2018 možno bez zveličovania nazvať aj slovenským storočím.

02.01.2018 18:00
debata (10)

Azda žiadny iný národ sa nedokázal za taký krátky čas pozdvihnúť po stránke hospodárskej, sociálnej i kultúrnej tak výrazne, ako práve tento malý „nehistorický“ národ, ktorý bol v očiach mnohých odsúdený na zánik. Minimálne v stredoeurópskom priestore sa Slováci stali skutočnými víťazmi histórie, lebo navzdory počiatočnej nepriazni osudu, dokázali všetkými úskaliami a nástrahami 20. a 21. storočia prejsť so vztýčenou hlavou.

Ak by niekto začiatkom roka 1918 napísal, že Slovákov čaká skvelá budúcnosť, tak by to predstavitelia vtedajšej štátnej moci mohli považovať za nepatričný vtip či provokáciu. No neprešiel ani rok a v Skalici sídlila slovenská vláda, na čele ktorej stál Vavro Šrobár. Hoci naša štátnosť ešte nebola zavŕšená, nasledujúcich 20 rokov znamenalo pre slovenskú spoločnosť obrovský posun dopredu, ktorý umožnil sformovanie moderného národa.

Vďaka tomu, že počas druhej svetovej vojny sa Slováci postavili proti hnedej totalite, sme napokon z vojny, na rozdiel od Maďarov, vyšli na strane víťazov. Oneskorená modernizácia nám zasa pomohla dobehnúť Čechov. Dokázali sme sa sami vyrovnávať s mečiarizmom a vstúpiť do spoločenstva európskych štátov ako rovnocenný partner.

Ak má však tento úspešný príbeh pokračovať, tak by sme mali mať predstavu, ako by malo vyzerať Slovensko o 20–30 rokov. Máme ju?

© Autorské práva vyhradené

10 debata chyba
Viac na túto tému: #Slovensko #história #mečiarizmus #stredoeurópsky priestor