Keď sa niečo zanedbá...

Ak by sme mali vybrať fenomén, ktorý v uplynulom roku ovplyvnil chod našej krajiny, tak to bol jednoznačne príchod zahraničných robotníkov.

04.01.2018 08:00
debata (2)

Počet cudzincov pracujúcich na Slovensku začal prudko rásť a dosiahol takmer 50-tisíc. Po dlhých rokoch, keď Slováci odchádzali za prácou do zahraničia, sme zrazu boli konfrontovaní s masívnym prílevom Srbov, Rumunov a Ukrajincov ku nám.

Keď štát od mája uľahčí zamestnávanie cudzincov v regiónoch s nezamestnanosťou nižšou ako 5 %, tak najmä na západnom Slovensku možno očakávať prílev ďalších zahraničných robotníkov.

Je naivné si myslieť, že títo ľudia budú donekonečna pendlovať medzi svojou rodnou krajinou a Slovenskom. Naopak, dá sa predpokladať, že časom sa niektorí rozhodnú u nás zostať natrvalo.

Už v uplynulom roku prítomnosť cudzincov vyvolávala v niektorých obciach napätie. Aby sme do budúcnosti predišli zbytočným problémom, mali by sme sa začať seriózne zaoberať otázkou, ako týchto ľudí integrovať. Inak budú narastať nielen obavy Slovákov z cudzincov, ale aj konflikty.

Ak totiž nedokážeme integrovať tých, ktorí sú nám jazykovo i kultúrne blízki, tak čo potom, keď k nám začnú prichádzať ľudia z úplne iných kultúr?

Varovaním by pre nás mal byť aktuálny prieskum uverejnený v denníku Der Standard, podľa ktorého len 25 % Rakúšanov verí, že integrácia cudzincov môže byť úspešná. Pritom ešte minulý rok si to myslelo až 37 %. Samozrejme, to ako ľudia veci vnímajú a aká je skutočnosť, sa často značne líši, no istú korelácia medzi zanedbanou integráciou a negatívnym vnímaním schopnosti cudzincov začleniť sa do spoločnosti nemožno poprieť.

© Autorské práva vyhradené

2 debata chyba
Viac na túto tému: #robotníci #pracovníci