ejZdravie

Ťažko pochytáte zajace, keď sa na poli rozbehnú na všetky strany. Tak nejako to vyzerá už dve desaťročia s reformou slovenského zdravotníctva.

09.01.2018 08:00
debata (1)

Tomáš Drucker si uvedomuje, že súčasný rok je z hľadiska volebného obdobia tým rozhodujúcim. Voči zdravým ambíciám žiaden dišputát, len či tých závažných zmien vo svojom rezorte nespúšťa minister od prvého januára naraz priveľa. Najmä ak sa ukazuje, že mnohé nie sú prichystané tak, ako si odborná verejnosť predstavovala.

Kameňom úrazu bude elektronické zdravotníctvo, ktoré už malo naplno fungovať. Nefunguje. Žijeme v modernej technickej dobe, takže nik význam systému eZdravie nespochybňuje. Spochybňuje ho však samotná nedokonalá príprava, hoci sa s ňou začalo už pred desiatimi rokmi.

Ťažko sa môže pacient spoľahnúť na to, že si bude môcť bez receptu v papierovej forme vyzdvihnúť svoj liek, keď koncom decembra nebola polovica lekární napojená na online. Výrazne lepšie na tom nie sú ani ambulancie a dokonca ešte osemnásť nemocníc akoby z hľadiska internetu žilo v minulom tisícročí.

Príčinou nie je pohodlnosť, nedôvera či nechuť zapojiť sa do tohto pre zdravotnícku starostlivosť skutočne prelomového kroku, ale technické a organizačné nezvládnutie celého projektu. Chýbajú špeciálne karty pracovníkov rezortu, vstupné kódy, a keď ich získajú, tak do systému nepasujú. Nevyhnutné nové softéry sa stali úzkym profilom, mnohí si ich objednali pred mesiacmi, no počítačové firmy masový nápor nezvládajú.

Ak po tieto dni niečo v zdravotníckych zariadeniach funguje, tak je to nervozita ich manažérov, lekárov i lekárnikov. A pacientom ostáva už iba zaťať zuby a čakať.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #zdravotníctvo #Tomáš Drucker #eZdravie