Diskriminácia

Je to pekné, že si čerstvá šéfka rakúskej diplomacie Karin Kneisslová (nominantka FPÖ) netradične zvolila za cieľ svojej prvej zahraničnej cesty práve Bratislavu.

09.01.2018 22:00
debata (1)

Pri tejto príležitosti sa poďakovala stovkám Sloveniek za to, že poskytujú Rakúšanom kvalitnú zdravotnú starostlivosť. Ministerka však priniesla aj zlú správu. Paradoxne sa týka najmä zdravotných sestier a iných občanov Slovenskej republiky legálne zamestnaných u našich západných susedov.

Pravicovopopu­listická vláda, ktorá v polovici decembra nastúpila k moci, hodlá obmedziť vyplácanie prídavkov migrujúcim pracujúcim na deti, ktoré žijú v iných členských krajinách Európskej únie. Presnejšie tam, kde sú životné náklady nižšie ako v Rakúsku. Celkovo by tak vo Viedni ročne ušetrili okolo 114 miliónov eur. To je pre ich štátny rozpočet v podstate bagateľ, no ide predovšetkým o gesto vládnej strany slobodných adresované ich radikálne nacionálnym voličom.

Tým okrem tvrdšej migračnej politiky prisľúbila škrty v sociálnych dávkach určených novodobým gastarbeiterom aj z EÚ. Viaceré slovenské rodiny s relatívne skromnejšími príjmami však toto opatrenie v peňaženkách pocítia. V porovnaní s Rakúskom sú totiž u nás detské príplatky v priemere päť– až šesťkrát nižšie. Odhaduje sa, že za robotou do Rakúska oficiálne odchádza takmer 55–tisíc Slovákov a Sloveniek, ďalšie tisíce tam žijú dlhodobo.

V každom prípade tí pracujúci, čo riadne odvádzajú príspevky do rakúskych fondov, by nemali byť diskriminovaní len preto, že ich rodiny žijú na Slovensku či v iných štátoch únie. Aj preto tzv. zákon o indexácii, ktorý pripravuje vláda Sebastiana Kurza, by rozhodne mal mať dohru na celoeurópskej úrovni.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Rakúsko #prídavky na deti